06.05.2019.
Izdvojena vest

JKP „STANDARD“ ŠID

Uređenje zelenih površina

Početak proleća za zaposlene u JKP „Standard”, znači i početak radova na košenju zelenih površina na teritoriji cele opštine. Skloni smo da ih često kritikujemo i nalazimo zamerke, a radi se o jednom zaista kompleksnom poslu, u koji mnogo truda ulažu zaposleni u ovom preduzeću. Diplomirani inženjer šumarstva Milena Petko, šef odeljenja pružanja komunalnih usluga govorila nam je o tome.

– Početkom aprila započelo se sa prvim košenjem i to su košenja koja svake godine redovno radimo na teritoriji cele opštine. Još uvek završavamo prvi krug košenja, prema našem planu i programu, to su parkovi i druge javne površine u prvoj zoni grada, a po mesnim zajednicama po planu poslovanja su uglavnom centri mesnih zajednica, oko ambulanti, oko škola, crkava – sve zavisi, kako koje selo zahteva. Prvo košenje je najteže i najduže traje, s obzirom na to da je padala kiša, pa površine koje smo prve pokosili, moraju ponovo da se kose. Rad su usporili i praznici i neradni dani, ali posle praznika, sve nadoknađujemo. Najvažnije je bilo pred Uskrs, da smo pokosili sva groblja u Šidu i površine u centru grada, ostalo nastavljamo po planu – objašnjava Milena, i dodaje, o kojim se površinama radi i načinima kako se kose.

– U sezoni pokosimo između pet i šest miliona kvadratnih metara, to varira od sezone do sezone, zavisno da li ima kiše ili ne. Neke površine, kao što je park u centru, Blok centar, Karađorđeva ulica, kosimo i četiri puta mesečno, a predviđeno je dva puta. Velike površine kao što je Slovački park, Zeleni pojas, Ruski dvor, ponekad moramo i dva puta mesečno kositi, a u planu je jednom. Tek na kraju sezone, možemo izaći sa površinama koje smo održavali. Uvek ima intervencija, da uradimo nešto mimo našeg plana, a mi se trudimo da izađemo u susret svakom tom zahtevu.  Sa ovim brojem radnika i mehanizacijom kojom raspolažemo, uspevamo u tome. Osim površina u opštini Šid, mi održavamo i redovno kosimo Granični prelaz Batrovci. Po zahtevu građana, retko stižemo da uradimo, i to su uglavnom raskrsnice koje se nalaze uz glavne saobraćajnice prema graničnim prelazima, gde niko ne živi. Pokosimo površine oko tih kuća da bi bilo urednije, ali nemamo vremena da postupamo po svim zahtevima građana, jer su velike površine koje održavamo – ističe Milena.

Dileme nema jedino kod naloga i zahteva inspekcijskih službi.

– To radimo kada je u pitanju preglednost neke raskrsnice ugrožena, bilo od grana, bilo od visoke trave, onda izvršavamo po nalogu saobraćajne ili komunalne inspekcije – kaže Milena Petko iz JKP „Standard”.

D. Popov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.