11.04.2019.
Društvo

MARKO TUCAKOVIĆ IZ LAĆARKA ODGAJIVAČ ČONG KING RASE PASA

Skupoceni „kinez“ u Markovom dvorištu

Porodica Tucaković iz Laćarka poslednjih tridesetak godina se bavi odgajivanjem pasa. Željko Tucaković je ljubav prema psima preneo i na svog sina Marka. Imaju svoju odgajivačnicu „Tucko ranč kenel“, koja je registrovana pre tri godine. Iz njihovog odgoja je otišlo mnogo pasa, u koje, kako i sami navode, ulažu veliki trud i ljubav. Najpre su imali legla nemačkih boksera, zatim i bulterijera. Sada imaju francuske buldoge i jednu retku rasu – čong king pse. Ova rasa pasa je poznata i pod nazivom sečuanski lovački pas. To je drevna rasa nastala u Kini, a ime su dobili upravo po teritoriji sa koje potiču – Čong King. Čongkinški psi nisu nastali nikakvim ukrštanjem rasa, već potupnom prirodnom selekcijom, to je čistokrvna rasa. To znači da su nemaju nikakve genetske probleme i da nisu skloni bolestima. Prema rečima Marka Tucakovića, za ovu rasu se zainteresovao upravo zbog njene autentičnosti, izgleda, ali i temperamenta. Ovi psi su izrazito plemeniti, verni, zaštitnički nastrojeni prema vlasniku.

–Videvši karakteristike ove rase pasa, koju odlikuje potpuna autentičnost, poželeo sam da imam čongkinške pse. U septembru 2018. godine smo iz Austrije uvezli mužjaka i ženku iz jedne odgajivačnice. Ovde na Balkanu trenutno nema nikog osim mene ko gaji ove pse. Znam samo da ima jedna odgajivačnica na Kosovu. Ova rasa uglavnom nema podlaku, zbog vremenskih uslova u Kini gde je velika vrućina. Dlaka im je retka, navodi Marko Tucaković.

Prema Markovim rečima, ovi psi su živahni, lepe građe i dobrog temperamenta. Dlaka im je žute, crne ili boje višnje, takozvane čeri.

Marko i njegov otac Željko se zajedno brinu o psima. A prema njihovim rečima, najviše posla oko pasa ima pred izložbu. Psa treba naučiti da se socijalizuje, voditi u šetnju. Dresira lopticama, jer na izložbi se gleda, između ostalog, kako pas ide sa vlasnikom, kako stoji.

– Cena ovih pasa se kreće od 3.000 do 4.000 evra, zato što su retki. Ova rasa ne trpi hladnoću, upravo zbog toga što dolaze iz toplih i suvih krajeva. Nisu skloni bolestima, kao neke rase koje su nastale ukrštanjem. Tu nema brige, kaže Marko.

Na izložbama u Beogradu i u Sremskoj Mitrovici mužjak po imenu Leng je osvojio prva mesta u kategoriji razreda mladih i rase. Mužjak je bio na izložbama u Beogradu. Tu je dobio prvo mestu u kategoriji prvak razreda mladih i prvak rase.

– Od malih noga se radi sa psima, tako da on pred izložbu bude spreman. U subotu, 6. aprila se organizuje izložba u Šidu na koju vodim mužjaka Lenga. Ako uspemo da ostvarimo uspeh i na toj izložbi, postaće mladi šampion Srbije, ističe Marko.

Marko i njegov otac Željko smatraju da čovek najpre mora voleti to što radi, a da jurnjava za zaradom i novcem ne bi trebalo da bude na provm mestu. S obzirom na to da kod nas ne postoji mnogo saznanja o ovoj rasi, Marko nastoji da se stalno informiše, najčešće putem interneta, a plan mu je da poseti i seminar u Holandiji koji je posvećen upravo ovoj rasi pasa.

Z. Popović

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.