05.04.2019.
Društvo

JAZAK

Počeli radovi na gasifikaciji

Posle pribavljanja potrebne dokumentacije, započeo je veliki posao na gasifikacije iriške opštine, tačnije 11 naseljenih mesta ove opštine. Radovi su startovali 27. marta u Jasku, iz jednostavnog razloga, što je za ovo selo dobijena prva građevinska dozvola. Posao na gasifikaciji je ugovoren krajem 2017. godine, tokom cele prošle godine je pribavljana projektno- tehnička dokumentacija i dobijanje građevinskih dozvola.

Kompletni radovi trebalo bi da se okončaju do 28. marta 2021. godine.

Početku ovih radova su prisustvovali Stevan Kazimirović, predsednik Opštine, Jovica Bogdan, izvršni direktor za investicije u „Srbijagasu“, koji je investitor radova, kao i Milinko Cicmil, vlasnik firme „Promont grupa“, izvođača radova.

Stevan Kazimirović je ukazao da je reč o velikom projektu čija je vrednost 6,5 miliona evra. Sem Iriga, kao centra opštine koji je gasifikovan, sada sledi gasifikacija preostalih 11 naseljenih mesta.

– Krenuli smo po zapadnoj strani, od Rivice, Vrdnika, Jaska ka Maloj Remeti, a radovi započinju u Jasku 27. marta. U toku ove i sledeće godine, biće završeni radovi na ovom velikom projektu, koji je značajan za našu opštinu, kako zbog turizma, tako i privrede i prerađivača. Sredstva je obezbedio „Srbijagas“, a izvođač radova je „Promont grupa“. Lokalna samouprava je dala logističku podršku, kao i sve potrebne dozvole – rekao je Kazimirović.

– Mi smo obezbedili sredstva za gasifikaciju kojom će biti pokriveni industrijski proizvođači, turistički objekti kao i domaćinstva. Posao podrazumeva oko 200 kilometara gasovoda, čeličnih i poliuretanskih cevi, a radovi idu fazno. Do kraja ove godine pojedini delovi će biti spremni za gas, a od sledeće svi. U Sremu je Irig poslednja negasifikovana opština, tu je i nekoliko sela u sremskomitrovačkoj opštini, a kada se privedu kraju i radovi u Beloj Crkvi, onda će sve opštine u Vojvodini biti gasifikovane – istakao je Jovica Bogdan u Jasku.

Milinko Cicmil, vlasnik kompanije „Promont grup“ je zahvalio „Srbijagasu“, kao i iriškoj opštini i Pokrajini, koji su omogućili početak ovog velikog posla. On je dodao da radovi startuju u Jasku, sledi Rivica, pa Vrdnik, i redom sva preostala sela.

– Ukupno imamo u iriškoj opštini oko 200 kilometara gasovoda, ako računamo i sam Irig. Ove i sledeće godine se radi 114 kilometara gasovoda u naseljenim mestima, od toga 85 kilometara gasovoda pritiska do tri bara. To je distributivna gasna mreža, potom je 25 kilometara distributivne mreže sa pritiskom do četiri bara i 30 kilometara čeličnih cevi srednjeg pritiska do 16 bara. Imaćemo i sedam merno-regulacionih stanica, a jedna će biti u Jasku – izjavio je Cicmil.

On je, sa druge strane, i kao budući korisnik gasa, ukazao da je dosta uložio u Irig, a planira i dalja ulaganja u oblasti zdravstva i turizma.

– Raste broj turista u iriškoj opštini i gasifikacija je bitna, i sa aspekta zaštite i čuvanja prirode, jer je gas ekološko gorivo. Što se tiče

kućnih priključaka, spiskovi će se praviti krajem ove i polovinom sledeće godine, a postoji mogućnost da se domaćinstva priključe tokom izvođenja radova, pa tada će i cena biti nešto niža – istakao je Milenko Cicmil.

Gas će se priključiti na gasovod iz Rume, u Rivici, tako da će ga već krajem ove godine moći koristiti potrošači iz sela, gde se radovi na gasovodu završe.

S. DŽ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.