14.03.2019.
Kultura

KULTURNI CENTAR PEĆINCI

Nepresušna žeđ za stvaranjem

Najnovija zbirka pesama Željke Avrić, pesnikinje iz Sremske Mitrovice, predstavljena je 6. marta u Kulturnom centru Pećinci. Ljubitelji pisane reči bili su u prilici da čuju stihove iz najnovije zbirke pesama, kao i da tokom večeri i razgovora sa autorkom, čuju zanimljive detalje iz autorkinog života protkanog poezijom.

Na početku večeri, prisutne je pozdravio direktor pećinačkog Kulturnog centra Jovan Devrnja, koji je tom prilikom rekao da je ovo prvo književno veče u ovoj godini i najavio bogat kulturni program ove godinu u Kulturnom centru, sa posebnim akcentom na mlade.

Nova zbirka pesama Željke Avrić nosi simboličan naziv „Žeđam“, a kako nam je rekla autorka, zbirka je uokvirena prološkom pesmom „Žeđam” i epiloškom pesmom „Žeđ”.

– Prološka pesma „Žeđam“ govori o žeđi kao čežnji za nekim vremenom, okolnostima, zbivanjima, nečim što se nikad neće ponoviti, ni vratiti, dok epiloška pesma „Žeđ“ govori o žeđi, koju osećaju svi koji imaju potrebu da stvaraju, budu kreativni i izraze se na bilo koji način. Verujem da se svaki čitalac može pronaći u nekoj mojoj pesmi. Volim poeziju. Pišem još od školskih dana i poezija je verovatno književna forma koja najviše odgovara mom temperamentu. Sviđa mi se što je ona direktna, jezgrovita, što uvek ide u središte stvari, pravo u centar. Volim stalno da istražujem dubine maternjeg jezika, čuvam od zaborava naše stare arhaične reči i stvaram nove – rekla je Avrić, i dodala da joj je porodica izvor stabilnosti i snage.

Prva knjiga „Portret” Željke Avrić objavljena je 2001. godine, druga knjiga „Zvezdarica” 2004. godine, a knjige „Marginalije”, „Vremenik” i „Jesam” objavljene su u intervalu od 2013. do 2016. godine. Šesta knjiga Željke Avrić „Žeđam“, objavljena je u septembru 2018. godine u izdanju novosadske Izdavačke kuće „Prometej“, sadrži 51 pesmu, od kojih se 29 već našlo u pojedinim časopisima, a zbirka se našla u najužem izboru za nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja‟ koju dodeljuje Zavod za kulturu Vojvodine. Pesma „Pomirenje” iz te zbirke bila je u najužem izboru za nagradu „Lenkin prsten‟.

Književno veče „Žeđam” u pećinačkom Kulturnom centru je bilo protkano jasnim i suptilnim stihovima iz istoimene zbirke pesama, koje je čitala autorka, ali i notama valcera i starogradskih pesama, koje je na harmonici izveo profesor harmonike u rumskoj Osnovnoj muzičkoj školi “Teodor Toša Andrejević” Damir Vasiljević Toskić. Razgovor sa autorkom tokom promocije knjige vodio je Slobodan Stanković.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.