25.02.2019.
Izdvojena vest

TAMARA PRODANOVIĆ IZ INĐIJE PRAVI TORTE OD MEDENJAKA

Posao koji miriše na cimet i anis

Ime Tamare Prodanović iz Inđije, nadaleko je poznato zbog medenjaka, čiji su izgled i ukus prepoznatljivi u svim delovima naše zemlje. Prešla je kratak put, od hobija do veoma traženog posla, te su ovi slatkiši postali nezaobilazan deo skoro svakog dečijeg rođendana. Ne postoji slađi posao, kaže ova grafičarka, umetnica i majka blizanaca, jer njen radni prostor svakodnevno miriše na cimet i anis.

Tamara u kuhinji više od sedam godina stvara kolačiće, na kojima jestivim bojama oslikava sve što mušterije požele. Na prvom mestu, kako kaže, brine o kvalitetu, jer želi da medenjake koje jedu njeni blizanci, zavole i drugi mališani. I to joj je zaista pošlo za rukom. Medenjake je iskoristila za svoje novo umetničko delo, torte koje se prave od ove poslastice.

– S obzirom na to, da već godinama unazad pravim medenjake, došla sam na ideju da odem korak dalje, pa da od njih počnem da pravim i torte. Torte od medenjaka su dugotrajnije i ne mogu da se pokvare. Medenjaci u određenim uslovima mogu da stoje i duži vremenski period, pa se ove torte možda više isplate nego klasične. Mogu vam reći da ih mališani obožavaju! –kaže Tamara.

Osim savršeno oslikanih detalja, Tamari je izuzetno bitno da mušterije uživaju u ukusu medenjaka.

– Sve počinje sa rasklagijavanjem testa, koje mora da odstoji dva-tri dana i da se rastanji do određene debljine. Peku se oko pet minuta na 200 stepeni. Sastojci su: brašno, margarin, jaja, med, šećer u prahu i začini koje sama meljem na mašinici (anis, cimet i karanfilić) – objašnjava Tamara postupak pripreme medenjaka i dodaje da je onaj, kreativniji deo posla, mnogo teži.

– Svaki medenjak ukrašavam ručno, a ako na njega idu dve glazure, za jedan kolač potrebno mi je i do dva sata. Mušterije biraju oblik i boju, pa ih recimo za svadbe, usklađuju sa dekoracijom sale i to najčešće srca sa inicijalima mladenaca. Što se dečijih rođendana tiče, najtraženiji su Diznijevi junaci. Tamarini medenjaci su nastali u želji da napravim  mojim klincima za Božić, takozvani džindžerbred. Nisam želela da budu toliko začinjeni kao u inostranstvu, već sam vremenom dodavala i oduzimala sastojke, kako bih došla do sadašnje verzije – kaže nam ova vešta 34-godišnja domaćica iz Inđije.

O kvalitetu Tamarinih medenjaka najbolje govori podatak da mesečno iz njene pećnice i umetničke radionice, izađe više od 600 medenjaka, koji su do sada otputovali kod ljubitelja slatkiša u našoj zemlji, ali i u Ameriku, Austriju, Belgiju i Rusiju.

– Kada sinove odvedem u vrtić, tada počinje moj posao oko medenjaka. Ležem oko dva noću, jer kad uspavam decu, treba da pripremim modle i testo za sledeći dan. Često i po ceo dan posvetim šaranju kolača – kaže Tamara.

Iako je prava umetnica u ovom poslu-hobiju, Tamara nam je istakla kako ljudi ne prepoznaju njen trud, pa traže da im spusti cenu, jer im se medenjaci čine skupim. Na svu sreću, više je kreativaca koji prepoznaju magiju, koju ona prenosi na ove slatkiše.

– Svaka žena treba da ima hobi i da mu se posveti, ukoliko joj to vreme i obaveze dozvoljavaju. Ja sam ljubav prema umetnosti prenela na medenjake i u svaki je utkan deo te ljubavi. Ako volite ono što radite, uspeh je neizostavan – kaže za kraj naša sagovornica.

M. Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.