07.02.2019.
Poljoprivreda

DANILU KRSTIĆU IZ ŠTITARCA KOD KNJAŽEVCA, NA POZIV MINISTRA NEDIMOVIĆA, STOČARI POSLALI POMOĆ

Detelina stigla na kućnu adresu

Danilo Krstić (43) iz Štitarca kod Knjaževca, jedini je stočar iz ovog malog sela na jugo-istoku Srbije, koje ima 25 aktivnih domaćinstava. Duga zima, hladna, sa puno snega, zabrinula je vrednog domaćina kako će do proleća prehraniti četrdesetak ovaca, jer mu je skroz ponestalo hrane, koje nažalost, zbog loše finansijske situacije, nije u mogućnosti da kupi.

U nevolji, tražeći pomoć od drugih ljudi, nije bilo vajde. Onda se SMS porukom obratio Branislavu Nedimoviću ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ni ne sluteći da će mu ministar uopšte i odgovoriti. U povratnoj poruci, Nedimović mu je zatražio adresu na koju je, posle nekoliko dana, poslao kamion sa baliranom detelinom od 400 bala i 10 džakova kukuruza, što će ovom stočaru, kako sam kaže, biti sasvim dovoljno  hrane za ovce, do prolećne  ispaše.

Ovce su mu jedan od glavnih izvora prihoda. Od aprila do kasne jeseni, ne mora da razmišlja kako će prehraniti životinje, jer su stalno na paši, u kraju lepom i potpuno nezagađenom od industrije.

– Spremim ja hranu za zimu, ali to nije dovoljno, još mi se neke i ojagnje, pa dođe do povećanja grla. Tako je bilo i sada. A kada čovek zapne u takvu nevolju, traži rešenje na sve strane, pa sam došao u tu situaciju da se obratim čak i ministru – priča Danilo, koji prvo nije bio siguran da li je dobio pravi ministrov broj, a priznaje da kasnije nije ni poverovao  u Nedimovićevo obećanje da će mu poslati hranu za stoku.

– Kada me je pozvao neki čovek i upitao, gde da  istovari detelinu, od mene nije bilo srećnijeg čoveka. Ministar je kontaktirao stočare iz Srema i šire, koji imaju viška hrane, da mi poklone. Organizovali  su i prevoz da mi dostave – priča domaćin, koji je svima zahvalan na ovoj pomoći.

– Sve poslove sam obavljam. Jeste da mi je teško, jer hoću sve da imam, pa neki put ne mogu ni da postignem. Šta ću, kad volim da radim – ovako sebe, u najkraćim crtama opisuje Danilo.

Pored ovaca, Danilo ima i 300 stabala šljiva, sadi krompir i papriku.

– Moja majka je sačuvala seme starinske paprike sa Stare planine, jako je ukusna i nju brzo prodamo. Imam i još dve njive na kojima sejem kukuruz. Nemamo mi ovde oranica, kao u Vojvodini i Sremu odakle je ministar, siromašan smo kraj – kaže Danilo, koji je samohrani otac šesnaestogodišnje ćerke srednjoškolke i živi sa majkom, koja je bolesna i stara.

S. Kostić

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.