17.01.2019.
Aktuelno

INĐIJA

Da li će dug bivše vlasti blokirati opštinu?

Opština Inđija, u obavezi je da u roku od osam dana plati 1.358.433,15 evra, koliko je određeno drugostepenom presudom Privrednog apelacionog suda u Beogradu zbog, kako se navodi na zvaničnom sajtu te lokalne samouprave, niza grešaka napravljenih u toku realizacije projekta izgradnje nove sportske hale. I ne samo to, ukinuta je prvostepena presuda, u kojoj Opština Inđija nije obavezna da kompaniji Montera, izvođaču radova, plati iznos od 29.511.096,54 dinara, što praktično znači i da je ovaj iznos potencijalni dug, koji će opština morati da plati, ako sud u nastavku suđenja donese takvu presudu.

Kako se dalje navodi na sajtu, obzirom da je rok za plaćanja 12. januar, Opštini Inđiji preti ozbiljna finansijska kriza zbog potencijalne blokade računa. To znači da prestaje sa normalnim funkcionisanjem celokupan sistem opštine: od redovnih aktivnosti javnih preduzeća do nabavke lekova i potrošnog materijala za Dom zdravlja, funkcionisanje predškolske ustanove, socijalnih davanja, zarada… Iako će pravni tim Opštine Inđija uložiti reviziju Vrhovnom kasacionom sudu, izvršenje obaveze se ne odlaže. U narednih nekoliko dana, rukovodstvo Opštine Inđija pokušaće da pronađe kompromisno rešenje sa predstavnicima kompanije Montera koja je dobila spor, odnosno, njihovim stečajnim upravnikom obzirom, da je pomenuta kompanija u stečaju.

Ceo projekat izgradnje nove Sportske hale prati niz afera i nelogičnosti, od same lokacije i ogromnih investicija za promenu toka kanala, vodovodne mreže i zoo-vrta, do samog načina izvođenja radova i desetina raznih aneksa ugovora.

Inače, tužba protiv JP Direkcija za izgradnju opštine Inđija, pokrenuta je još 2013. godine od strane Rajfazen banke, da bi se tužbenom zahtevu 2016. godine pridružila i kompanija Montera koja je bila izvođač radova.

Do danas je, podsećaju nadležni, uloženo 11 miliona evra u novu sportsku halu koja nije završena, a prema procenama stručnjaka, neophodno je još dva miliona evra.

Jedan od problema predstavlja voda, koja je probila korito dvorane, ali i aktuelni propisi zbog kojih objekat ne može da dobije upotrebnu dozvolu, jer ne ispunjava kriterijume (Zakon o protivpožarnoj zaštiti). Takođe, krov hale prokišnjava, a u unutrašnjem delu nisu urađeni elektromašinski radovi.

U saopštenju, koje je objavljeno na zvaničnom sajtu Opštine Inđija, još se navodi da se za 11 miliona evra moglo asfaltirati preko 130 kilometara neasfaltiranih ulica, izgraditi vrtić, nova pijaca, novi gradski trg, balon sale u svim naseljenim mestima, ili potpuno infrastrukturno i estetski urediti svako seosko naselje.

Takođe, na sajtu se navodi, da je ovo samo jedan deo zamršenog Gordijevog čvora i zato svaki građanin opštine Inđija, sa pravom može da pita bivši režim, oličen u liku Gorana Ješića i Petra Filipovića, da li je uopšte postojala kontrola radova, ko će snositi odgovornost za bačeni novac poreskih obveznika i da li će i dalje imati smelosti, da u javnosti izlaze sa pohvalama, kako su oni otvorili sportsku halu?

U narednim danima očekuje se i zvanično obraćanje predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka, na pomenutu temu.
M.Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.