06.12.2018.
Kultura

KULTURNI CENTAR RUMA

Izuzetan nastup Jovana Kolundžije

Rumska publika je imala priliku da uživa u izuzetnom nastupu poznatog violiniste Jovana Kolundžije, koji je svirao uz klavirsku pratnju svoje sestre Nade. Ovaj koncert, u sklopu njegove velike turneje po gradovima Srbije, održan je 28. novembra u velikoj sali Kulturnog centra. Na programu su bila dela Žan-Mari Leklera, Georgija Gurđijeva, Kamij Sen- Sansa i Skota Pendera.

Jovan Kolundžija je naš violinista svetskog glasa, koji je magistrirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi profesora Petra Toškova, a potom se usavršavao kod čuvenog violiniste Henrika Šeringa. Iza sebe ima preko 4.000 koncerata u zemlji i svetu.

Nastupao je u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama, kao što su Karnegi hol u Njujorku, dvorana Čajkovski u Moskvi, Gavo u Parizu, a trebalo bi nam puno prostora da pobrojimo sve njegove nagrade.

Kolundžijin Centar lepih umetnosti Gvarnerius, osnovan 2001. godine odlukom Vlade Srbije iz 2013. godine je dobio status ustanove kulture od nacionalnog značaja. Prerastao je u njegovu umetničku zadužbinu, gde Jovan usmerava i uči mlade talente.

Rumska publika je uživala u koncertu, ali naš poznati violinista nije joj mogao udovoljiti i odsvirati još neku kompoziciju na bis, jer je imao problem sa jednom violinskom žicom, zbog čega se i izvinio publici. Jovan Kolundžija svira na violini Pjetro Gvarneri iz Venecije, koja datira iz 1754. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.