19.11.2018.
Izdvojena vest

POLJOPRIVREDNA STRUČNA SLUŽBA RUMA

Rumski ceger

Druga po redu manifestacija Rumski ceger, održana je 15. novembra u prostorijama Poljoprivredne stručne službe u Rumi, a obuhvatala je predavanje, izložbu proizvoda koji su dobili sertifikat i logo Rumski ceger, kao i dodelu sertifikata proizvođačima.

Ova manifestacija je organizovana u okviru posebnih programa.

usavršavanja stručnog znanja poljoprivrednika u 2018. godini, u okviru projekta unapređenje konkurentnosti poljoprivrede uvođenjem koncepta integralne proizvodnje u rumskoj opštini i pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Ove godine je rađena kontrola proizvoda i dobijen je 31 sertifikovan proizvod. Sanda Klještanović, stručna saradnica u PSS Ruma kaže, da ne postoji pravilnik za integralniu proizvodnju, oni su radili tako da su poštovali sve principe ove proizvodnje u zemljama okruženja, a u zvaničnom delu odredbe Zakona o bezbednosti hrane, Zakona o trgovini, pravilnika o deklarisanju, kao i principe dobre proizvođačke i prerađivačke prakse.

Sve što su proizvođači morali da plate u smislu kontrole proizvoda, finansirala je rumska opština u okviru ovog projekta.

Organizovane su radionice ciljano po grupama, kako bi se proizvođačima pojasnilo šta im treba da bi dobili zdravstveno bezbedan proizvod. Proizvodi su potom poslati na kontrole akreditovanim laboratorijama, tako da su proizvođači dobili sertifikate koji važe godinu dana.

– Svi ovi proizvodi su zdravstveno bezbedni, oni su u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, dakle nemaju teških metala, nemaju pesticida i bakteriološki su ispravni. Sledeće godine proizvođačima ćemo dopuniti znanja iz oblasti tehnologije, da bi na narednoj manifestaciji imali proizvode koji su i zdravstveno bezbedni i kvalitetni. Proizvođači moraju da ispoštuju kvalitet, kontinuitet i količinu, da u svakom trenutku određenom potrošaču mogu da isporuče traženu količinu kvalitetnog proizvoda. Sledeći korak je udruživanje proizvođača – kaže za naše novine Sanda Klještanović.

Ona dodaje da je osnovni cilj programa, povećanje konkurentnosti i produktivnosti malih gazdinstava, uz očuvanje lokalne raznolikosti, tradicionalnih proizvoda i kuhinje, uvođenje integralnih principa u proizvodnju koji ukazuju na bolji kvalitet, obezbeđuju dodatnu vrednost i poštuju stroga pravila savremenog tržišta.

Mariška Mandić je od prošle godine, dakle od početka, u ovom projektu.

– Ja sam dobila sertifikat i logo Rumski ceger za moj pekmez, karfiol, kupus, beli i crni luk. To su moji proizvodi, koje Rumljani mogu da kupe na pijaci, na mojoj tezgi, a sve je proizvedeno po propisima – kaže Mariška.

Sava Odrovački iz Rivice ističe, da mu učešće u ovom projektu puno znači, jer bi to sve morao inače sam da organizuje i da sam sve nosi na analizu.

– Ovo je proizvodnja u kojoj se tačno zna koji su preparati korišćeni i to po propisima. Ja proizvodim belo, crveno i roze vino i za njih sam dobio sertifikat – kaže Sava Odrovački iz vinarije Odrovački.

S. DŽ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.