02.11.2018.
Aktuelno, Kultura

IZLOŽBA MIHAJLA STANKOVIĆA U MUZEJU SREMA

Tri i po decenije druženja sa prirodom

Najpoznatiji mitrovački prirodnjak i sigurno jedan od najuvaženijih u Srbiji, Mihajlo Stanković, Mitrovčanima poznat i samo kao Miša iz Zasavice, ove godine zagazio je u 35. godinu svog terenskog rada. Tri i po decenije dugo istraživačko iskustvo, ovaj zaljubljenik u prirodu krunisao je izložbom pod nazivom 35. godina druženja sa prirodom, koja je za posetioce od 26. oktobra otvorena u maloj sali Muzeja Srema.

– Posetioci mogu da vide fotografije sa terena koje sam obilazio, zatim, deo geološko-paleontološke zbirke minerala, stena i fosila, deo poklona koje sam dobijao od prijatelja iz raznih krajeva sveta, deo opreme koja se koristi na terenu, karte, terenski dnevnik, spisak lokaliteta na kojima sam bio… Moja istraživanja pokrivaju Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i BiH, a nešto malo sam radio i u Hrvatskoj i Sloveniji. Ovde je bukvalno prikazan jedan moj dosadašnji rad, koji traje, evo, već 35 godina – rekao je Miša za naše novine na otvaranju izložbe.

Miša radi kao stručni saradnik u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, i kao najznačajni podvig u svojoj karijeri izdvaja ponovno otkrivanje biljke Aldrovanda vezikuloza u ovom rezervatu, koja se dugo vodila kao izumrla vrsta u Srbiji.

– Samim tim smo dokazali da ona nije nestala iz Srbije, a Zasavica je za sada jedino poznato stanište ove biljke kod nas. Naravno, izdvojio bih novootrkivene vrste za Srbiju i Balkan, na čemu radim zajedno sa kolegama sa raznih instituta. Ja prikupljam materijal, oni obrađuju, i zajednički publikujemo radove o tome i verifikujemo sve te nalaze – priča Miša Stanković.

Kako kaže, na terene je išao po pozivu, kao samostalni istraživač, ali i usputno i neplanirano. Svako svoje putovanje spaja sa terenskim radom, i gde god putuje na naučni skup, on nosi opremu sa sobom, jer, prema njegovim rečima, svaka lokacija mu je potencijalni istraživački teren i tada mu se često dešavalo da dođe do najinteresantnijih nalaza.

Izložbu je otvorio upravnik SRP Zasavica Slobodan Simić, koji je izjavio da čitava priča o Zasavici i njen značaj danas ne bi bili tako značajni da nije pronašao Mišu. Prisutnima se obratio i profesor dr Jordan Aleksić, koji je ukazao na značaj Mišinog rada u oblasti prirodnih nauka na Balkanu.

Svi ljubitelji prirode izložbu će moći da posete sve do 16. novembra, u tom periodu predviđena su i predavanja na teme Fauna arheoloških lokaliteta Sirmiuma i Vulkanizam na području Srbije.

N. Milošević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.