02.11.2018.
Kolumna: Četke & Metle

SADA & OVDE

Nije ovo Ranjeni orao

Serija Koreni je odlična. To moram na početku da kažem. Videli smo samo dve epizode, ali verujem da će i ostale biti tako upečatljive i životne, jer kao što se za Nemanjiće odmah na startu znalo da su promašaj, tako za Korene znamo da valjaju. Nema tu šta da se filozofira. Dobra stvar se prepozna iz aviona, kao i loša, uostalom. Motivi romana Dobrice Ćosića su verno preneti, kao i dijalozi protagonista, ove surove priče o Srbiji sa kraja 19. veka. Mislim, da su Koreni ubedljivo najbolji Ćosićev roman. Ne tako obiman, ali hirurški precizan, lišen svake patetike, koje ima u nekim njegovim drugim delima.

Ekranizacija je uspela, muški likovi, koji inače dominiraju, su odlični. Glumci su fantastični, od neverovatnog Lauševića, preko Igora Đorđevića, do Čupića, Žirovića, Jezdića… Svi su, što bi se reklo, na visini zadatka. Ali, što se tiče druge polovine, žena to jest, iskreno moram reći, da mi se ostvarenje S. Mićalović baš ne dopada. Svako ko je čitao Korene, zna kakva bi trebala da bude Simka. Žena seljanka. Radi od jutra do sutra, na njivi, u kući, u štali. Lepa, jer zbog lepote je i udata u Katića kuću, visoka, „bokata“, kako kaže Ćosić. Stvarno ne znam ni ko bi je mogao odigrati bolje od Mićalovićke, jer ona nije loša glumica, bar ja tako mislim. Međutim, njena Simka nije i Ćosićeva Simka. Ali, valjada se tu i reditelj nešto pita, tako da lik u romanu i ne mora da bude baš kao lik na filmu. Mada, mi očekujemo vernu interpretaciju.

Inače, naše mlade glumice su sve nekako na isti kalup. Ne može čovek da ih razlikuje, sve liče jedna na drugu, sve glume na isti način i sve se slično zovu. Mićalovićka doduše i nije u cvetu mladosti sa 37 godina i baš zato je mogla da donese onu Ćosićevu Simku. Ali nije. Pre svega, suviše je mršava, suviše je urbana za Srbiju 19. veka, suviše izgleda negovano sa onim savršenim obrvama. Nije to žena iz Srbije tog doba. Trebalo je tu podneti neku žrtvu, pa se ugojiti koju kilu, kao Rene Zelveger u ulozi Bridžit Džons. Trebalo je pokazati malo sirovosti, malo svireposti, jer sve je to Simka, žena koja zbog svoje sigurnosti mužu podmeće tuđe dete… Al dobro. Jedna je Mirjana Karanović, koja je sa 23 godine odigrala Petriju, u filmu Petrijin venac, da ti pamet stane. Kad ona sadi kupus i kaže da je „Vratoloma mnogo zaguljen svetac“, to je za antologiju. Ili Sonja Savić, koja je imala 27 godina kada je u filmu Braća po materi, igrala strinu Anicu. Ili, u to vreme (1988) fatalna Mira Furlan, koja je u istom filmu bez po muke odigrala nepismenu i u ratu namučenu Vranku. I to kako. To su samo neki primeri nekad mladih glumica (a sve su bile mlađe od Mićalovićke), koje su uspele da odglume žene sa sela tako da im se veruje. Ja Slobodi Mićalović ne verujem, a opet ponavljam, nije ona tako loša glumica. A kakve su tek one druge? Takve, da mogu da igraju same sebe, u serijama i filmovima o „modernim“ generacijama.

Ali, to sve nema veze. Važno je da je ova serija stvarno odlična i važno je da je konačno snimljena. Možda se nešto i nauči od čika Dobrice. Trebalo bi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.