29.10.2018.
Izdvojena vest

SREMSKA MITROVICA

Festival horske muzike

Drugi po redu Mitrovački horski festival održan je u subotu, 27. oktobra, na više lokacija u Sremskoj Mitrovici. Čitava manifestacija započela je ujutro, svetom liturgijom u Crkvi Svetog Dimitrija, gde se kasnije svojim muzičkim performansima predstavilo i više od deset horova, građanskih i crkvenih, iz Srbije, ali i inostranstva.

Učesnici festivala, takođe su imali priliku i da prisustvuju predavanju dr Predraga Đokovića o interpretaciji duhovne muzike, a manifestaciju je posetio i episkop sremski Gospodin Vasilije, koji je noseći mošti Svete Petke predvodio litiju od Crkve Svetog Dimitrija do Žitnog trga, gde je, obraćajući se prisutnima, ukazao na značaj ove svetiteljke u kulturi srpskog naroda. Ovom svečanom manifestacijom obeležena je i četrdeseta godišnjica njegovog službovanja.

Prisutnima je, ispred lokalne samouprave, koja je pružila podršku organizaciji festivala, dobrodošlicu poželeo i gradonačelnik Vladimir Sanader i čestitao episkopu jubilej. Manifestaciji su prisustvovali i predsednik Skupštine grada Tomislav Janković i načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport Ilija Nedić, kao i protojerej stavrofor Gvozden Arambašić i horovođa crkvenog hora „Sveti Sava“ Jovanka Ivanić, ključni ljudi u organizaciji festivala.

Kada je reč o takmičenju horova u izvođenju duhovne muzike, prvo mesto osvojio je gostujući Kamerni hor iz mesta Kluz Napoka iz Rumunije pod nazivom Psalmodija Transilvanika. Drugo mesto osvojio je hor Aliluja iz Beograda, a treće mesto podelili su hor „Sveti Joakim i Ana“ iz Obrenovca i crkveni hor „Sveti Teodor Vršački“ iz Vršca.

N. M.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.