26.10.2018.
Kultura

MANIFESTACIJA VIŠNJIĆEVI DANI

U slavu velikog guslara

Višnjićevi dani ove godine održani su od četvrtka, 18. oktobra do ponedeljka 22. oktobra. Kao i svake godine i ova 39. po redu manifestacija u čast velikog srpskog guslara, svečano je otvorena na platou ispred Kulturno- obrazovnog centra, podizanjem zastave Filipu Višnjiću. Samo otvaranje, uveličao je guslar Petar Manojlović iz škole guslara Sandić, iz Beograda. Srđan Malešević, direktor Kulturno-obrazovnog centra, zvanično je otvorio ovogodišnje Višnjićeve dane i podsetio da sledeće godine nas čeka veliki jubilej 40. Višnjićevi dani i dodao:

– Filip Višnjić je zadužio srpsku istoriju, književnost, poeziju. Jedan period života je živeo u našim krajevima, mi smo se odužili kako smo i mogli, a to je da smo ime sela u kome je živeo i gde je sahranjen, preimenovali u Višnjićevo. I ove godine raspisali smo konkurs za Višnjićevu nagradu, koja se dodeljuje u dve kategorije: za mlade stvaraoce do trideset godina i za životno delo.

Ovogodišnji dobitnici su Tatjana Valjevac, glumica Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić” u kategoriji mladih , a Ljiljana Jovanović, slikarka, u kategoriji za životno delo – rekao je Malešević.

Posle ceremonije otvaranja Višnjićevih dana, u Narodnoj biblioteci „Simeon Piščević”, održana je promocija najnovijeg broja časopisa za kulturu Šidina, koji je u celosti posvećen književniku Bošku Petroviću. Sledećeg dana, u Etno kući u Višnjićevu, održano je književno veče članova Književne zajednice Šid Višnjiću u pohode.

U subotu, 20. oktobra održan je parastos Filipu Višnjiću u crkvi Sveti Nikola u Višnjićevu, a potom su poštovaoci ovog veliko srpskog guslara, krenuli ka njegovoj večnoj kući, kako bi položili vence i odali mu počast. Jelena Milovanović, profesorka srpskog jezika i književnosti, na grobu srpskog Homera, podsetila je na ulogu i značaj Filipa Višnjića.

– Njegova ustanička epika stvarana je u vatri ratnih zbivanja, a pesme je ispevao na osnovu pričanja učesnika borbe za oslobođenje od Turaka. Pesme potiču od Karađorđevog vremena, koje je sam ispevao i koje čine posebno pevanje ustaničkog eposa. Višnjićeve pesme pružaju celovitu sliku epohe, sa jasno uočenim osnovnim pravcima kretanja, snažno izdvojenim pokretačima i nosiocima događaja. U njima se oseća pesnikova neposredna prisutnost, njegov lični odnos prema događajima, ali i ličnostima. Najveći domet i kruna epskog stvaralaštva je u velikoj pesmi Početak bune protiv dahija, koja predstavlja osnovicu njegove ustaničke epopeje, istakla je Milovanović.

Guslar Zoran Jelić, odguslao je Filipu u čast pesmu Pod stoljetnim maslinama, koja govori o Prvom svetskom ratu, jer upravo ove godine se obeležava sto godina od završetka Velikog rata. U sklopu svečanosti, otvorena je i seoska biblioteka, a Srđan Malešević, direktor Kulturno- obrazovnog centra Šid je presekao vrpcu.

Proslava u Višnjićevu završena je umetničkim programom u centru sela. U nedelju je održana svečana akademija, na kojoj su uručene nagrade ovogodišnjim dobitnicima Tatjani Valjevac i Ljiljani Jovanović. Nagrade im je uručila dr Slađana Milenković. U umetničkom programu, učestvovali su članovi Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić”, Miša Blizanac i Akademsko pevačko društvo Prosvetitelji, gradski hor i guslar Zoran Jelić. Koncertom učenika muzičke škole „Filip Višnjić”, koji je održan u ponedeljak 22. oktobra, i dodelom nagrada po literarnom konkursu za učenike viših razreda osnovnih škola i učenike srednjih škola, u sali Narodne biblioteke „Simeon Piščević”, završeni su ovogodišnji Višnjićevi dani.

D. Popov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.