19.10.2018.
Aktuelno, Kultura

RUMA

Festival muzičkih društava Vojvodine

Ruma je proteklog vikenda, 13. i 14. oktobra, bila domaćin 55. Festivala muzičkih društava Vojvodine čiji su organizatori Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i Kulturni centar „Brana Crnčević“ gde je festival i održan.

Tokom dva festivalska dana nastupilo je 14 folklornih ansambala – GKUD „Laza Nančić“ Vršac, OKUD „Sveti Sava“ Nova Pazova, KUD „Branko Radičević“ Stara Pazova, CTKU „Kosta Abrašević“ Bačka Palanka, ANIP „Branko Radičević“ Ruma, AKUD UNS „Sonja Marinković“ Novi Sad, MKC „Kodalj Zoltan“ Bačka Topola, KUD „Srbija“ Kula, KUD „Stevan Mokranjac“ Kać, DK „3.oktobar“ Banatsko Novo Selo, SKC „Vuk Stefanović Karadžić“ Bačka Topola, Dom kulture Sivac, KUD „Branko Radičević“ Beška i KUD „Stanko Paunović“ NIS-RNP Pančevo.

Sve nastupe pratio je stručni žiri u sastavu: dr Dragica Panić, etnomuzikolog, mr Mirjana Drobac, etnomuzikolog, Dajana Kostić, koreograf, Radojica Kuzmanović, koreograf i Ivan Terzić, etnolog.

Festival je zvanično otvorio Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma koji je ukazao da je Festival, kroz sve decenije koje postoji u Rumi, jedan od onih sa kojim se Rumljani ponose.

– On je otvoreni izlog negovanja naše muzičke tradicije kroz koji su, godinama, stasavale generacije rumskih muzičara, igrača i kulturno-umetičkih stvaralaca uopšte i davali značajan pečat kulturi ovog grada. Upravo zato, kao lokalna samouprava i podržavamo ovu manifestaciju. Ovo manifestacija je čvorište u kojoj se sastaju tradicionalnost i modernost i to je ono što treba da bude obeležje svake zdrave i uspešne kulturne politike – rekao je Stevan Kovačević. On je dodao da ovog Festivala ne bi bilo ni bez vrednih i upornih kulturno- umetničkih radnika, zbog kojih i opstaje i da se nada da će tako biti i ubuduće.

Savo Mučibabić, sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine je godinama na Festivalu u Rumi i ocenjuje da je umetničko stvaralaštvo amatera u usponu i da to dokazuje i FMDV u Rumi.

– Jedna od glavnih uloga ovog festivala jeste da uspostavi više vrednosne standarde, afirmiše ono što je kvalitetno. Posebno nam je drago što se pojavljuju i ansambli iz manjih mesta, na primer iz Beške, i možemo biti zadovoljni nivoom i kvalitetom prikazanih programa. Ovde nema slabih ansambala, svi su približno ujednačeni i to na visokom kvalitetu izvođenja. Rumljani su odlični domaćini, sala je prelepa, to je jedan od najstarijih festivala u Vojvodini i zanimljivo, jedini koji nije menjao mesto, odnosno od početka se organizuje samo u Rumi – kaže za naše novine Savo Mučibabić.

Pokrovitelji 55. FMDV bili su Opština Ruma i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.