15.10.2018.
Izdvojena vest

PUTINCI

Otvoren vrtić za 60 mališana

Putinčani su dobili nov vrtić u koji je, za početak, smešteno šezdesetak mališana iz ovog sela, ali i Žarkovca i Donjih Petrovaca.

Funkcionalan i savremeno opremljen vrtić je smešten u delu prostora OŠ „Dositej Obradović“, a za te namene je lokalna samouprava utrošila oko 11 miliona dinara.

Vrtić je svečano otvoren 10. oktobra, kada je zvanično i započeo sa radom, a za otvaranje je, na poklon od lokalne samouprave, dobio veliki broj zanimljivih igračaka, na radost svojih malih polaznika.

Otvaranjem ovog objekta zaposleno je i sedam novih radnika – četiri vaspitača, kojima je ovo prvo zaposlenje, kao i spremačica, servirka i kuvarica.

– Na ovaj način smo rešili problem smeštaja dece iz ova tri sela, koju su roditelji morali da vode u Rumu, a neki nisu ni imali mesta u vrtiću. Podsećam, od januara je u našoj opštini vrtić besplatan za svu decu, a nama je želja da bude i dostupan za svu decu. Zato nas u narednom periodu očekuje otvaranje vrtića u gradu, u koji može da se smesti 90 mališana, kao i u Platičevu, za preko 60 dece. Tako ćemo, gotovo anulirati postojeću listu čekanja, na kojoj je trenutno 140 mališana. Dakle, da smestimo svu decu u vrtiće, u finansijskom smislu, to je za lokalnu samoupravu oko 300 miliona dinara na godišnjem nivou i mi to možemo lako da finansiramo – kaže predsednik Mančić.

Kada se u novembru bude otvorio i vrtić u Platičevu, zaposliće se novih tridesetak lica, a među njima je 20 vaspitača i medicinskih sestara, tako da će mladi ljudi dobiti priliku da se zaposle u struci. Za ovo novo zapošljavanje je dobijena saglasnost Ministarstva finansija, kao i za povećanje mase zarada za Poletarac, koje dodatno na mesečnom nivou, iznosi tri miliona dinara.

Slađan Mančić najavljuje i radove na drugoj fazi vrtića Kockica u gradu, čime će se kompletno rešiti smeštaj sve dece u objekte Poletarca, za jedan duži period.

Direktor UPVO Poletarac, Radoslav Mašić ističe, da se u ovoj ustanovi trude da predškolstvo bude dostupno svakom detetu.

– Mi smo jedini koji imamo potpuno besplatan vrtić za svu decu i sada već imamo veliki broj dece sa sela u celodnevnom boravku. Zahvalan sam lokalnoj samoupravi, školi, kao i MZ Putinci što su nam omogućili da otvorimo jedan ovakav nov i savremen objekat – kaže Radoslav Mašić.

Ovaj vrtić ima veliki značaj za Putince, jer žitelji ovog sela čekaju skoro tri decenije da se on otvori.

– U rumskoj opštini ima dosta novih fabrika, roditelji rade i bilo je problema što su decu morali da voze u grad, u vrtić. Sada će im biti znatno lakše. Meštani su zaista zadovoljni što je vrtić otvoren – rekao je Branko Mandić, predsednik Saveta MZ Putinci.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.