20.09.2018.
Kolumna: Četke & Metle

Sada & Ovde

Nisu dovoljne samo rode

Od 1. jula 2018. godine naknada za porodiljsko bolovanje biće isplaćivana direktno porodiljama, a ne njihovim poslodavcima, kao što je do sada bio slučaj, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević,i objasnio da je ta odredba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, doneta kako bi se izbegle zloupotrebe poslodavaca sa porodiljskim naknadama.
– Primetili smo da su poslodavci ranije zloupotrebljavali porodiljske naknade za bolovanje, jer smo mi to uplaćivali njima, a oni su sa velikim kašnjenjima uplaćivali porodiljama, zbog čega se stvorilo veliko nezadovoljstvo kod porodilja, rekao je Đorđević.
Sada je polovina septembra, ali niko vam sa sigurnošću ne može reći na koji način će zaposlene porodilje ostvarivati svoje zakonom garantovano pravo. Trebalo bi da se svo administriranje „skine“ sa poslodavaca i da porodilje direktno sa državnim organima ostvaruju svoja prava u vidu porodiljske naknade. To će za poslodavce biti super, ali ne znam kako će biti porodiljama. Naime, pre donošenja novog zakona, dokumentacija za porodilje bila je obimna kao osrednji elaborat, ili ne daj bože doktorska disertacija na priv. fakultetu.
A, što se tiče kašnjenja u isplatama koje je ministar pomenuo, ne znam kako poslodavci mogu da manipulišu tim novcem, kad postoje zakonski rokovi za isplatu zarada. Očigledno ima poslodavaca koji moraju da poštuju zakon i onih, koji iz nekog razloga to ne moraju.
Sve u svemu, zbog „bezobraznih“ poslodavaca država je na sebe preuzela sav posao oko porodiljskih bolovanja, pa ćemo da vidimo kako će to ići.
Ima još jedna stvar koja je uzburkala javnost. Izjavu„Nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu – koja se danas zaposlila, a sledećeg dana zatrudnela. Njemu je žena potrebna da radi. Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje“, dala je Milena Antić Janić, viši savetnik i šef Odseka za poslove u oblasti populacione politike i finansijske podrške porodici sa decom. Tu ženu su razapinjali po svim novinama i televizijama, te to je skandalozno, te borimo se za veći natalitet a ona nama tako … Kako da je dotična nešto izmislila ili slagala. To je sušta istina, jedna od onih „vrištećih istina“ (kako ih naziva Svetislav Basara), koje svi znaju, ali niko ih na glas ne sme da izgovori.
To je tako u društvima u kojima hipokrizija caruje. Da se mi ne lažemo, poslodavci, preduzetnici, privatne kompanije, pa čak i javne službe, nisu stvorene da budu socijalne institucije, nego da se u njima radi i zarađuje. Tačka. Svo ostalo bulažnjenje o „bezobraznim“ poslodavcima mačku na rep. Država neka vodi socijalnu politiku, pa i onu pronatalitetnu, ali o svom trošku. Taj trošak, naravno, snose poreski obveznici, odnosni isti ti poslodavci. A da bi oni mogli biti uredne platiše poreza, treba neko da radi i zaradi. I šta tu nije jasno?
Tako da je skroz u redu da se poslodavci oslobode administriranja oko porodiljskih bolovanja. Neka država to uzme na sebe, to joj je i posao. A sad, kolike će naknade za porodilje biti, da li će one biti male ili velike, to je pitanje opšteg bogatstva jednog društva. Nema vlasti koja ne bi volela da svojim građanima da uvek više. Dobro je kad možeš da daš i velike penzije i velika socijalna davanja i velike plate. Samo, nekad nema. Đole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.