07.09.2018.
Kolumna: Četke & Metle

Sada & Ovde

Ptica dodo i druge budale

Dnevni list Politika je u broju od 31. avgusta na drugoj strani objavila tekst pod naslovom „Zeman: Žao mi je što novinari nisu istrebljeni kao ptica dodo“. U kraćem, veoma živopisnom štivu govori se o tome kako se predsednik Češke Miloš Zeman požali na redovnom godišnjem savetovanju čeških ambasadora što lokalni novinari još nisu istrebljeni kao ptica dodo, inače neletačica sa Mauricijusa, koju su istrebili holandski mornari u 17. veku. „Ubeđen sam da je inteligencija čeških novinara na nivou ptice dodo“, rekao je Zeman i dodao kako je ta ptica živela na Madagaskaru. U tekstu se dalje kaže kako je poziv na istrebljenje novinara bila neslana šala.
Ne znam kako se u Češkoj predsednici inače šale sa novinarima. Možda je to zaista njihov lokalni običaj. Meni u tom tekstu ništa nije bilo smešno, pa čak ni to što predsednik ne zna na kom ostrvu je zapravo živela ta ptica.
Ovo je 2018. godina, godina u kojoj se na neki način obeležilo 50 godina Praškog proleća. Tada su se Česi pobunili protiv ruske dominacije, u malo ne rekoh, okupacije. Doduše, okupacija je došla malo kasnije, čini mi se u avgustu. Ruski tenkovi su ušli u Čehoslovačku i to je bio kraj pobune. Posle su svi pobegli u mišiju rupu, a neki u inostranstvo, do pada Berlinskog zida. Nesretni Jan Palah se samospalio, ali na njega su odavno svi zaboravili.
I sad, 50 godina posle pobune, skoro 30 godina posle pada zida, gde smo svi, pa i Česi sa svojim predsednikom na čelu? Zbog čega su se Česi uopšte bunili? Da bi im danas lik kao što je Zeman bio predsednik? Zbog čega su Mađari još 1956. digli ustanak protiv Rusa i padali pod tenkove u Budimpešti, a pri tom ih je izginulo na hiljade? Zbog čega su bile sve te pobune sa ljudskim žrtvama? Valjda zbog težnje za slobodom, ne znam. To ja onako naivno mislim. Možda su se svi oni bunili protiv Rusa samo da bi „otišli Nemci a došli Sremci“, odnosno da bi sad malo Mađari bili glavni u Mađarskoj, Česi u Češkoj, Slovaci u Slovačkoj i tako dalje… O divne i mile nacionalne države, kako ste samo krasne!
I dobro, srušili ste zid, komunizam oterali do đavola, Ruse skoro, al ne skroz, i onda izaberete nekog Zemana koji će da otvara sezonu lova na ljude, nekog Orbana, koji opasuje državu bodljikavom žicom. Lepo. Mora biti da je sjajan osećaj imati takvog predsednika. Taj dilber Zeman inače ima običaj da „u šali“ uperi oružje u novinare, pa mu je jednom prilikom čak i Putin rekao da se novinari ne likvidiraju ako ih na konferenciju dođe veliki broj, već se izda manje akreditacija. Ne znam da li je tako, ali tako bar piše Politika.
U suštini, briga mene za češkog predsednika i Čehe, oni su ga birali pa nek uživaju. Mene zanima kako su uopšte mogli da izaberu tako neku ludu? Kako jedan narod koji u suštini ima slobodarski duh, može doći pod uticaj tako opskurnih likova kao što je dilber Zeman? To je zastrašujuće. Činjenica da ceo narod može da ode po blintu. A toga smo se kroz istoriju nagledali, i ništa iz istorije nismo naučili. Vidi pod Hitler.
Dakle, sve je to tanka pokorica, demokratija je čudna zverka, samo za bogate ljude i bogata društva. Jedino tamo ona ima smisla. Slobodni izbori i višepartijski sistem u zemljama nekadašnjeg istočnog bloka su dušu dali da se vlasti dočepaju neki zemani, orbani, kačinjski… Pa da onda oni budu veći Rusi od Rusa, da vidiš narode kako gazi mađarska, češka … (dopiši po volji) čizma, a tek kako bije demokratija. Rusi su bili male mace.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.