27.08.2018.
Izdvojena vest

Održana deveta po redu manifestacija Sremski ručak čobanski

Od paprikaša do liciderskog srca

Svi putevi u subotu. 25.avgusta u šidskoj opštini vodili su na čuveni ranč „Česmin do“. Nadaleko poznata manifestacija ove godine se održala deveti put po redu. Ni visoke temperature, ni prilično nepristupačan put nisu sprečili ljubitelje provoda u prirodi. Najviše je naravno bilo ekipa koje su se takmičile u spremanju ovčijeg paprikaša. Ekipe su dobile po određenu količinu mesa, a sve ostalo je u njihovim rukama. Ekipa “Kombajnera” iz Bačinaca je tu radi uživanja i druženja, a kažu da neke posebne tajne u spremanju ovog specijaliteta nema. Samo dosta začina i kuvanja oko dva i po sata. Održano je i takmičenje u pecanju na plovak za pecaroše do petanest godina popularni kup “Tri lule”. Sastavni deo ove manifestacije je i defile fijakera i konjskih zaprega, kao i čobansko nadmetanje.
Ono što je novo je predstavljanje sremskih domaćina. Zoran Petrović se deset godina profesionalno bavi stočarstvom (ovčarstvo) i smatra dok se budu davale subvencije biće i napretka u stočarstvu. Inače, Petrović je i šampion Novosadskog poljoprivrednog sajma.
Organizovane su izložbe i koza, magaraca, ogledno šišanje ovaca ručno i mašinsko. Ovakva manifestacija se ne bi mogla zamisliti bez Udruženja žena koje su kao i uvek ponudile raznorazne slatke đakonije. Priliku da pokažu svoje radove imali su i krznari, sarači, kovači, licideri i stolari. Kristina Radosavljević, direktorka Turističke organizacije Šid kaže da ova manifestacija svake godine okuplja sve više posetilaca i pored nedostaka infrastrukture koja je inače i preduslov za razvijanje turizma i da su ljudi voljni da malo rizikuju i krenu u avanturu. Početna ideja manifestacije je bila da promoviše stočarstvo, uzgoj ovčarstva na ovom području i da su prema njenim rečima to i uspeli. Pre zvaničnog otvaranja prisutnima se obratio Ivica Racanović, idejni tvorac ove manifestacije, a zvanično je to uradio Zoran Trpevski ispred Privredne komore Vojvodine koji je naglasio spremnost da se ovakve manifestacije i ubuduće podrže. Načelnik Opštinske uprave Romko Papuga pozdravio je učesnike i goste ispred lokalne samouprave. Sledeća godina će biti jubilarna kada će ova manifestacija proslaviti deceniju postojanja.

D. Popov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.