13.08.2018.
Društvo

Ruma

Slovenci u Rumi

Zahvaljujući Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija realizuje se projekat Promocija turističkih resursa opštine Ruma i regiona Srema i podsticanje unapređenja receptivne turističko-ugostiteljske ponude, kroz lokalne manifestacije i organizovanu promo- turu za goste iz Slovenije.
Tako je Ruma bila domaćin delegaciji Slovenije, iz Novog Mesta koji su u Rumi boravili četiri dana. Za to vreme ova delegacija od 16 članova, u kojoj su predstavnici lokalne samouprave, Turističke organizacije, vladinog i nevladinog sektora, posetila je čuveni Rumski vašar, prisustvovala svim koncertima na Gradskom trgu i Rumfestu, obišla Borkovac, rumske crkve, ali i rimska nalazišta u Sremskoj Mitrovici.
Za slovenačku delegaciju je organizovan 3. avgusta i prijem u Gradskoj kući gde su ih ugostili Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma i Dušan Ljubišić, načelnik Opštinske uprave.
Marjanca Trščinar Antić kaže da je Ruma grad ljubaznih i prijatnih ljudi i da svi osećaju kako su dobrodošli.
– Ruma je lep grad i iznenađeni smo koliko mogućnosti ima za prihvat gostiju, koliko povesti i prirodnih lepota pruža. Sigurno ćemo češće dolaziti ovde, jer smo ranije samo prolazili kraj Rume, niko nas nije uputio u to šta ovde ima. Zahvalni smo Turističkoj organizaciji i Klubu Slovenaca što su nas pozvali i opštini što nas je primila. Dobili smo priliku da upoznamo ljude i stvorimo kontakte, a to je prvo što je potrebno da bi se dalje radilo. U ime gradske opštine Novo Mesto i naše Turističke zajednice, zahvaljujem na ljubaznom dočeku i predivnim danima koje ste organizovali i verujem da ćemo se ponovo videti – kaže Marjanca i dodaje da su za Rumski vašar čuli još ranije, u vreme stare Juge.
– Poznato nam je da je to najbolji vašar, ako si nekada hteo kupiti dobrog konja, morao si doći u Rumu, to nam je bilo poznato. Danas smo taj vašar i videli, a čuli smo u Muzeju i povest tog vašara, koji zaista ima dugu tradiciju, tako da nam je to veoma interesantno iskustvo. Kod nas, zbog velikih trgovačkih centara, ti vašari se polako gube, tako da to zaista vredi posetiti – rekla nam je Marjanca Trščinar Antić, predsednica Odbora za međunarodno surađivanje i turistička radnica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.