06.08.2018.
Izdvojena vest

Dunavska regata

Kajacima i kanuima kroz Srem

Stari Slankamen bio je jedan od 12 mesta u našoj zemlji u kojem su učesnici 63. Međunarodne dunavske regate TID napravili mali predah. Oni su u ovo podunavsko selo stigli u utorak, 31. jula i zadržali se do srede, 1. avgusta, kada su nastavili put ka krajnjem odredištu, mestu Sveti Đorđe u Rumuniji.
63. najstarija, najduža i najveća, međunarodna, sportsko-rekreativna turistička kanu, kajak i veslačka regata na svetu krenula je 23. juna iz nemačkog grada Ingolštat i traje 75 dana. Oko 110 kajakaša krenulo je na put dug preko 2500 kilometara, a kampovaće ukupno u 61. mestu duž Dunava u osam zemalja. U Srbiju, uplovilo je 110 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Švedske i Srbije.
Organizatori ističu da ove godine na regati učestvuje zavidan broj mladih ljudi iz različitih zemalja željnih dokazivanja, koji žele da upoznaju nove predele, kulture, običaje, tradiciju i ljude. Među njima je bio i nešto stariji, Janoš Varga koji živi u Švedskoj i koji prvi put učestvuje na regati. On je krenuo iz Beča i, kako kaže, cilj mu je da stigne do rodnog Pančeva.
Posle 588 kilometara i 18 dana učesnici regate će 11. avgusta napustiti Srbiju, uploviti u Bugarsku i nastaviti put ka Crnom moru gde stižu 08. septembra. Organizator TID regate kroz Srbiju je Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije uz pomoć domaćina Turističkih organizacija, opština i gradova kroz koje prolaze.

M. Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.