16.07.2018.
Izdvojena vest

Kraljevci

Obeležen kraj žetve

Udruženje žena „Kraljevčanke“ organizovalo je manifestaciju posvećenu pšenici i završetku žetve, na kojoj su gošće izložile hleb i kolače, a na lepo ukrašenim štandovima našli su se i ručni radovi, kao i predmeti koji su se nekada koristili u domaćinstvu. Manifestacija je održana 15. jula.
Muzika, fijakeri i domaćini, koji su u polju prikazali kako se nekada ručno kosilo žito, obeležili su i ovogodišnju manifestaciju.
U Kraljevce su došle članice Udruženja „Beli anđeo“ iz Dvorova u Bosni i Hercegovini, zatim, žene iz Apatina, Surduka, Kupinova, Šimanovaca, Morovića, Laćarka, Golubinaca, Nove Pazove, Vrdnika, Iriga, Pećinaca, Boljevaca i drugih mesta.
Veliku pažnju izazvao je štand žena iz Dvorova, koje su po treći put došle u Kraljevce.
– Bavimo se očuvanjem tradicije našeg kraja i trudimo se da kulturno nasleđe otrgnemo od zaborava. Donele smo etno hranu pripremljenu po receptima naših baka – proju, pite, uštipke i pogače, sve od crnog brašna sa vodenice. Imamo i brend udruženja – etno šešir, sa kojim se na glavu „stavlja pet zanata“ – kazala je Radinka Todić, predsednica Udruženja žena „Beli anđeo“. Žene iz Dvorova izložile su i „vjenčanicu iz 1924. godine“.
Domaćini i gosti zastajali su i kraj štanda Udruženja građana „Ruzmarin“ iz Golubinaca da pogledaju izloženi hleb i druge đakonije.
– Ovaj najveći od 5 kg je „pancovka“, imamo “veliki od 4 kg“, „običan“ i crni hleb od jednog kilograma, „mali“ od 500 grama, a kraj njih je i lisnata pogača sa margarinom. Tu su i štrudle sa sirom, šumskim voćem, eurokremom, sa jabukama, višnjama, orasima, rogačem i sa makom. Izložile smo i ručne radove štrikane, vezene i heklane, preslicu staru 120 godina, naćve, spravu za pravljenje maslaca, a tu je i rakija sa ruzmarinom – istakla je Daliborka Vukmanović iz UG „Ruzmarin“.
Manifestacija u Kraljevcima, na kojoj su proglašeni najuspešniji učesnici, privukla je veliki broj meštana, ali i posetilaca iz drugih mesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.