09.07.2018.
Aktuelno

Projekat Glac

Dan otvorenih vrata

Lokalitet Glac u Sremskoj Mitrovici, na kojem su pronađeni do sada neispitani i javnosti ne toliko poznati ostaci antičkog Sirmijuma, u subotu, 30. juna, otvorio je svoja vrata posetiocima. Svi koji su proteklog vikenda rešili da obiđu ovaj lokalitet bili su u prilici da vide ostatke antičke vile iz, najverovatnije, petog veka, koji leže na ostacima antičke građevine iz prvog veka, ostatke imanja Petra Glaca iz 19. veka, ali i da se upoznaju sa radom arheologa i prisustvuju edukativnom programu u njihovoj realizaciji.
Pored brojnih posetilaca, ovaj arheološki lokalitet od izuzetnog značaja obišli su i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport Ilija Nedić, kao i direktor Muzeja Srema Saša Bugadžija.
– Ovaj lokalitet je u drugoj godini istraživanja već pokazao svoju glamuroznost. I Mitrovčani, a i oni ostali, ovde će moći da vide koliko je Sirmijum ustvari bio veliki i značajan tokom svog postojanja. Kao grad arheologije, mi rad na ovakvim lokalitetima moramo da podržavamo i razvijamo. Imamo ideju da ovaj lokalitet postane mesto edukativnog centra za mlade arheologe i sve one koje arheologija interesuje. Mislim da će upravo zbog Glaca Mitrovica postati mnogo prepoznatljivija u svetu nego što je to do sada bila – rekao je Vladimir Sanader.
Dr Ričard Majls, arheolog sa Univerziteta u Sidneju, koji je jedan od vođa Australijsko – srpskog projekta Glac, izjavio je da je dosadašnja istraživačka kampanja protekla odlično.
– Ono što smo pronašli je prevazišlo sva naša očekivanja. Ne samo što smo pronašli prostorije sa velikim mozaicima, nego smo pronašli i utvrđenja i zidove ovog velikog kompleksa. Ovaj lokalitet je toliko veliki da ću morati da otkažem sve svoje druge planove u narednih 15 godina – kaže dr Majls.
Prema rečima dr Stefana Pop Lazića sa Arheološkog instituta u Beogradu, ovaj lokalitet je poznat kao izuzetna kasnoantička građevina.
– Ovo će biti dugogodišnji projekat arheoloških istraživanja na teritoriji Sirmijuma. Mitrovica kao grad i sve njene strukture prepoznali su značaj ovog lokaliteta i shvatili da će iz ovoga da proistekne jedna dugoročna saradnja. Imamo veliku podršku, kao i ranije, kada smo započeli iskopavanja. Izuzetnih lokaliteta Mitrovica ima puno, ali ovo je pravo mesto gde možemo da sprovedemo dugoročnu međunarodnu saradnju i gde možemo da napravimo jedan poseban arheološki park koji će biti različit od svih u Srbiji i imati jaku edukativnu komponentu. Za to su zaslužni kako Univerzitet u Sidneju, tako i grad Sremska Mitrovica – rekao je dr Stefan Pop Lazić.
Dr Majls i dr Pop Lazić prisutne su vodili kroz celokupan lokalitet, do detalja im objašnjavajući sve ono što je u proteklom periodu otkriveno, i ovaj Dan otvorenih vrata imao je najveći značaj u smislu edukacije prisutnih. Za sve zainteresovane, ispred Gradske kuće bio je organizovan besplatan prevoz.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.