23.04.2018.
Izdvojena vest

Specijalni rezervat prirode „Zasavica“

Obeležen deveti Dan magarica

Prošle subote, 21. aprila, mitrovčani, ali i svi ostali, sunčan prolećni dan mogli su da provedu uživajući u prirodi i druženju u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“, gde je obeležen, sada već deveti po redu, Dan magarica.
Ova manifestacija, prema rečima upravnika rezervata Slobodana Simića, posvećena je pre svega balkanskom magarcu, čija vrsta je potpuno ugrožena. Upravo zbog toga, kako kaže, u ovom rezervatu radi se na očuvanju ove vrste i promociji ove vredne i plemenite životinje.
– Naš cilj je da ovaj magarac opstane kao životinja i da se koriste njegovi resursi od kojih su najvažniji oni u mleku. Ovaj program magareće farme je doprineo da Zasavica bude izuzetno poznata u svetu i sada smo to i postigli zahvaljujući ovoj životinji. Uspeli smo da osim biodiverziteta i zaštite prirode razvijemo stare rase različitih životinja i da od njih napravimo atraktivne proizvode koji su postali zaštitni brend Zasavice, Sremske Mitrovice, pa i Srbije – rekao je Simić i dodao da Zasavica ima program farme muznih magarica koji je najveći u ovom delu Evrope, a drugi po veličini u svetu.
N. M.

Više u štampanom izdanju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.