01.02.2018.
Društvo

Vladika Vasilije u rumskoj opštini

Sačuvati kulturno blago

Vladika sremski Vasilije razgovarao je sa Slađanom Mančićem, predsednikom rumske opštine, a ovom sastanku u Gradskoj kući 26. januara su prisustvovali i arhijerejski namesnik rumski Sreten Lazarević, načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić i Vladislava Stamenović, direktorika JP „Parking i infrastruktura“.
Tema sastanka je bila saradnja rumske opštine i SPC, kao i sredstva koje će ove godine lokalna samouprava odrediti za obnovu verskih objekata – putem konkursa – te otvaranju pravoslavne riznice u Rumi.
Rumska opština će ove godine obezbediti deset miliona dinara za obnovu verskih objekata, za sredstva će konkurisati verske zajednice, a predloge prioriteta daje SPCO Ruma.
Predsednik Opštine Slađan Mančić je istakao da se razmatrala i mogućnost da se otvori crkvena riznica ili muzej pravoslavnih dragocenosti u Rumi.
– To bi moglo biti dosta značajno za naš grad, upoznati smo sa iskustvom Sremskih Karlovaca gde veliki broj turista dolazi u pravoslavne riznice i upoznaje se sa duhovnim, kulturno – istorijskim nasleđem našeg naroda. Opština će zato podržati ovu ideju i potruditi se da obezbedi prostor za tu riznicu – izjavio je posle razgovora Slađan Mančić.
Vladika sremski Vasilije je izjavio novinarima da na teritoriji rumske opštine postoji veliko kulturno – istorijsko blago koje se u svetu veoma ceni.
– Naše ikonostase stare i po 200 ili 300 godina, slikali su najvrsniji umetnici svojeg doba. Drago mi je da rumska opština prepoznaje dragocenosti i kulturno blago svojeg naroda i izdvaja sredstva za obnovu crkvi. Srećni smo što je ideja o kulturnom kutku, odnosno riznici ili muzeju u Rumi naišla na dobar prijem. Tako ćemo na jednom mestu moći da objedinimo i građanima pokažemo sve one dragocenosti, knjige, ikone iz namesništva – najavio je vladika Vasilije.
On je čestitao i stogodišnjicu prisajedinjenja Srema Srbiji, prema odlukama Velikog zbora u Rumi, i dodao da je obnova Saborne crkve u Rumi, čiji je ikonostas slikan rukom Uroša Predića, jedan od važnijih poslova pred predstojeću proslavu jednog veka od donošenja te odluke u novembru ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.