11.01.2018.
Društvo

Javni gradski i prigradski prevoz u Sremskoj Mitrovici

Nedeljom red vožnje nepoznanica za putnike?!

Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica od 1. septembra 2016. godine na snazi je nov sistem javnog gradskog i prigradskog prevoza. Grad je podeljen na tri zone i uvedene su nove linije. Tokom dana saobraćaju četiri vrste autobusa: zglobni autobus, solo gradski autobus, solo prigradski autobus i minibus. Najpovoljniji ponuđač na tenderu bio je Sirmijum bus, sa kojim je potpisan trogodišnji ugovor, a godišnje se za subvencionisanje javnog prevoza iz gradskog budžeta izdvoji oko 80 miliona dinara.
Međutim, iako je prošlo godinu i po dana od uvođenja novog reda vožnje, za mnoge koji se periodično voze iz grada do Laćarka ili nekog mitrovačkog sela, polasci autobusa su i dalje velika nepoznanica. M novinama su se putnici iz Laćarka žalili da se vikendom, posebno nedeljom ne zna vreme polaska autobusa, pa se dešava da ga mnogi čekaju i duže od 45 minuta na stanici. Ima i onih koji se žale na ukidalje linije Kamenjar – Crvena česma, koja je postojala u starom sistemu. Ta linija je ukinuta, a uvedena je nova Kuper – Novo groblje. Međutim ni za nju ponovo mnogi ne znaju kada i kuda saobraća.
Žale se i putnici iz Martinaca da im u jutarnjim satima šalju prašnjav zglobni autobus u kojem duva. On kupi putnike iz Sremske Rače, Bosuta, Kuzmina, pa putnici koji imaju tu (ne)sreću da žive u Martincima, kada uđu u bus nemaju više gde da sednu i ostatak puta moraju da prestoje.
Da je najveći problem vikendom stići iz nekog sela do Sremske Mitrovice manje više potvrđuju svi putnici, jer na primer prvi bus nedeljom saobraća u 6.07 ujutru iz Divoša za Sremsku Mitrovicu, a sledeći za grad je tek u 16.15 časova. Po putnicima, linije ka selima su retke i u „redovno“ vreme, a kada deca odu na raspust, e tek su onda u problemu, jer se mnoge linije ukinu na tih nekoliko nedelja.
Sve su ovo bila pitanja za načelnika Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove Miroslava Jovanovića, s obzirom na to da Grad Sremska Mitrovica sa 80 miliona dinara godišnje subvencioniše javni gradski i prigradski prevoz.
– Što se ukidanja linije Kamenjar – Crvena česma tiče, kada je rađena studija javnog gradskog prevoza, utvrđeno je da ta linija preveze mali broj putnika i da nije opravdana. Ona je zato ukinuta, ali smo uveli novu liniju za Laćarak kroz Nisku ulicu, tako da sada dve linije saobraćaju kroz Laćarak. Jedna završava u Bloku B, a druga u Maloj Bosni.
U gradu na autobuskim stajalištima postoje redovi vožnje. U Laćarku zbog nepostojanja stajališta nismo bili u mogućnosti da zalepimo redove vožnje. Međutim, mi smo odštampali veliki broj knjižica sa redom vožnje za sve polaske, koji su besplatno deljeni. Masovnu podelu smo imali od 1. septembra, kada su se izrađivale identifikacije. Tada su uz karticu putnici dobili i red vožnje. Postoje tri vrste reda vožnje na nivou godine. Jedan važi za radne dane bez jula i avgusta, drugi važi subotom i radnim danima u julu i avgustu, a treći red vožnje važi nedeljom i državnim praznicima. Mi smo napravili taj red vožnje i na prevozniku je da ga poštuje – kaže načelnik.
Na pitanje da li su rađene kontrole i šta su one utvrdile, Jovanović odgovara:
– Nama je sada otežano da radimo kontrolu polazaka, jer imamo jako puno linija, a kontrolu radi komunalna policija. Tri puta nedeljno otprilike radimo kontrolu. Imali smo nekoliko poziva građana da autobusi kasne. Tokom novembra, zaključno sa 14. decembrom uradili smo 47 kontrola i što se tiče reda vožnje nije bilo primedbi. Bilo je pritužbi građana da grejanje u autobusu ne radi, pa smo prevozniku naložili da popravi grejanje. Za predstojeće leto će svi autobusi morati da imaju klima uređaje, a već sada smo ugradili kamere u autobuse. Važno je da autobusi budu bezbedni, a autobusi prevoznika sa kojim imamo potpisan ugovor nisu stariji od 15 godina. Kada bi imali mlađe autobuse na putevima, cena karte bi morala svakako biti veća.
Od načelnika Jovanovića saznajemo da je u toku implementacija informacionog sistema javnog gradskog i prigradskog prevoza. U sve autobuse je ugrađena odgovarajuća oprema.
– U autobusima su ugrađene kamere i kada instaliramo softer imaćemo stalan uvid u bezbednost putnika, koliko se proda karata i slično. Takođe je ugrađen i GPS uređaj kojim će se kontrolisati kretanje vozila, i poseban terminal kod samog vozača. Sledeća faza je da se izvrši obuka vozača, koji će biti dužni da svaki put kada započinju prevoz ukucaju određene podatke, tako da ćemo mi za jedno dva do tri meseca elektronski moći da pratimo kretanje vozila. Na taj način ćemo moći da kontrolišemo prevoznika, da li se poštuje red vožnje, da li se izdaju karte i u svakom trenutku ćemo znati gde se autobus nalazi – napominje načelnik za saobraćaj Miroslav Jovanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.