14.12.2017.
Aktuelno

Istekao rok za registraciju stambenih zajednica

U Rumi podneto dvadesetak zahteva

Do 12. decembra bio je rok za registraciju stambenih zajednica u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.
Od Tanje Drobac, šefice Odeljenja za urbanizam i građenje Opštinske uprave u Rumi saznajemo da je, u poslednjih nekoliko dana pred istek pomenutog roka, bilo dvadesetak prijava za registraciju.

– I dalje apelujemo da se stambene zajednice prijavljuju kako ne bi došli u situaciju da im lokalna samouprava postavlja prinudnog upravnika. Sve do sada registrovane stambene zajednice, sem jedne, imenovale su upravnike iz redova stanara a jedna stambena zajednica je imenovala profesionalnog upravnika iz Stare Pazove. U Rumi nema još nijednog licenciranog lica koje je položilo ispit za profesionalnog upravnika. U narednom periodu postoji nadležnost inspekcijskih službi da obilaze stambene zajednice i da im nalože da u roku od 30 dana obrazuju stambene zajednice. Po isteku tog roka lokalne samouprave bi trebalo da postavi prinude upravnike tamo gde oni nisu izabrani, videćemo kako će to ići kaže za naše novine Tanja Drobac.
U skladu sa odredbama pomenutog zakona, na 44. sednici Opštinskog veća – održana 13. decembra – doneta je odluka o kućnom redu u stambenim i stambeno poslovnim zgradama kojom se reguliše kućni red u svim zgradama. -To je prva odluka koju smo doneli a vezana je za Zakon o stanovanju i održavanju zgrada. Nijedna stambena zgrada ne može utvrditi drugačiji kućni red, sa manjim obavezama od onih u ovoj odluci. Slediće i odluka o određivanju cene za održavanje, a u narednom periodu će se doneti sve zakonom potrebne odluke – kaže Tanja Drobac, šefica Odeljenja za urbanizam i građenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.