30.11.2017.
Aktuelno

Puštena u rad trafostanica na Šuljamačkoj glavici

Stigla struja za navodnjavanje

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader je u sredu 29. novembra pustio u rad trafostanicu na Šuljamačkoj glavici. Ovo je jedna od tri stubne transformatorske stanice svaka snage 400 kilovata. Kroz atare je položeno šest kilometara visokonaponskih kablova, kako bi se transformatorske stanice povezale na distributivni elektroenergetski sistem. Stanice omogućavaju priključivanje pumpi za navodnjavanje. Postavljanje trafo stanica finansirao je EPS, a ukupna vrednost investicije je 36 miliona dinara.
– Naša ideja kao lokalne samouprave jeste da u oblasti poljoprivrede razvijamo one kulture koje su radno intenzivne i koje donose veći prihod po hektaru. Svesni smo da moramo dovesti i infrastrukturu do ovih polja, voćnjaka i vinograda, jer je najjeftinije navodnjavanje na struju. Cilj nam je da ovom investicijom podstaknemo podizanje vinograda i voćnjaka, što će obezbediti veći prihod i društveni bruto proizvod – rekao je Sanader.
Puštanju stanice u rad prisustvovao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.
– Meni je drago što su ovi ljudi prepoznali značaj elektrifikacije polja i što su svi učestvovali u poduhvatu koji će omogućiti rad zalivnih sistema za 210 hektara voćnjaka i vinograda. Trafostanica će omogućiti priključivanje pumpi za navodnjavanje u prečniku od 1000 metara. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će iz budžeta, naredne godine za elektrifikaciju polja izdvojiti nekoliko stotina miliona dinara. Cilj ministarstva je da se povećaju obradive površine kojima je električna energija dostupna i tako smanje troškovi proizvodnje. Ovde je na delu politika snižavanja troškova proizvodnje u poljoprivredi preko elektrifikacije, odnosno preko sistema za navodnjavanje – rekao je ministar Nedimović.
Kako ministar Nedimović dodaje prvi projekat elektrifikacije polja bio je u Leskovcu, tamo je struja iz sistema korišćena za navodnjavanje i troškovi proizvodnje su bili pet puta niži u odnosu na to kad se koristilo dizel gorivo za navodnjavanje.
Ovo je početak elektrifikacije polja u Sremskoj Mitrovici, uskoro će u rad biti puštene još dve trafostanice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.