11.10.2017.
Društvo

Guščijada u Šatrincima

Guske zaštitni znak sela

Da su Šatrinci postali prepoznatljivi po guskama, dokazano je još jednom na 13. po redu „Guščijadi“, manifestaciji koja se održava u čast ove ptice. Ovogodišnja „Guščijada“ održana je u subotu, 7. oktobra.
Opština Irig je pokroviteljstvom iste, pokazala da radi na razvoju turizma.
– Opština Irig zajedno sa Turističkom organizacijom kao i svake godine podržava i pomaže sve manifestacije koje se održavaju na teritoriji opštine. Već trinaesti put održava se „Guščijada“ u Šatrincima. Mi smo prepoznali ovu manifestaciju koja može da pomogne u razvoju ovog sela – rekao je predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović.
Ove godine je posećenost manja u odnosu na prethodne godine, kako kažu meštani, ali su ipak zadovoljni. Manifestaciju je upotpunio bogat kulturno – umetnički program. Kuvao se guščiji paprikaš, pekle se guske na ražnju, a nisu izostali ni štandovi udruženja žena.
Predsednik Saveta mesne zajednice Šatrinci Janika Takač ističe da je zadovoljan kako je protekla „Guščijada”.
– Sticajem okolnosti „Guščijada” je ove godine manje posećena u odnosu na prethodne godine, ali zadovoljni smo. Takmičenje u kuvanju kotlića je organizovano, kao i ova manifestacija, kako bi promovisali guske, guščije meso, mast, perje, a sa ciljem da omasovimo uzgoj gusaka – poručio je Takač.
Šatrinačanin Jožika Mihajlik Doja ispričao nam je nešto interesantno:
– Ako hoćeš da imaš čudo u kući, imaj snaju, gusku ili kozu, veće čudo ti ne treba – kaže on. Na pitanje zbog čega se te tri stvari smatraju čudom, kaže da uvek urade ono što ne treba. Inače, Jožika Mihajlik drži oko 20 gusaka. Kaže, ranije se moglo lepo živeti od uzgoja gusaka, što danas nije slučaj, pa ni ne čudi što se broj porodica koje drže guske gotovo prepolovio.
– Guske gajimo 50 godina. Ranije je bilo mnogo više gusaka u selu, sada mlade to slabo interesuje. Guske kada pustimo iz dvorišta, odu na potok i nema ih ceo dan, onda se u kolonama svako jato vraća svojoj kući. Mi prodajemo guščiju mast, čija je cena oko 500 dinara. Što se tiče same manifestacije, ona nije uticala da se broj gusaka u selu poveća – dodaje Jožika Mihajlik.
Na manifestaciji svake godine je i Rudi Segedi.
– Manje je ljudi nego prethodnih godina, verovatno je hladno vreme uticalo na to. Ranije je u Šatrincima bilo toliko gusaka da smo im jedno vreme zabranili izlazak na ulicu, jer su letele na žice od bandera i nestajalo nam je struje. Sad je to mnogo, mnogo manje, ali neka tradicija uzgoja je ipak ostala. Ove godine se takmičim u kuvanju kotlića – ističe Segedi i dodaje da je do sada na „Guščijadi“ uvek pekao prase na ražnju, a ove godine pekao je guske.
Na manifestaciji su se predstavile i žene iz dva udruženja, iz Iriga i Šatrinaca. Miladinka Sabo iz Šatrinaca kaže da udruženje funkcioniše desetak godina i da, ono što je zanimljivo, ima dosta devojka koje su zainteresovane da se priključe.
Sofija Smiljanić, predsednica Aktiva žena Irig ističe da su na ovoj manifestaciji predstavile starinske kolače i pite, nešto što je obeležje njihovog kraja. A njihovo udruženje funkcioniše 17 godina u kontinuitetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.