13.09.2017.
Poljoprivreda

Održani Ovčarski dani u Ležimiru

Popularizacija ovčarstva

U subotu, 9. septembra u Ležimiru održani su četvrti po redu „Ovčarski dani“. Ovu manifestaciju svečano je otvorio direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica Petar Samardžić.
On je istakao da ova manifestacija na najbolji mogući način popularizuje i promoviše ovčarstvo.
– Agencija za ruralni razvoj i lokalna samouprava će svakako i u narednom periodu podržavati ovakve manifestacije. Organizatorima udruženja bih poželeo puno uspeha u radu i poželeo bih da istraju u organizovanju ove manifestacije – poručio je Samardžić, a potom i zvanično proglasio manifestaciju otvorenom.
Laza Smiljanić, organizator i predsednik Udruženja odgajivača ovaca i koza „Sirmijum“ poželeo je svima ugodan boravak. Kako je on istakao, ove godine na Ovčarskim danima učestvovalo je devet izlagača koji su predstavili svoje ovce i koze. Pored njih, predstavili su se, gostima i domaćinima, izlagači vina, rakije, meda. Udruženja žena sa kolačima, pogačama i vezom.
Od ovčara na manifestaciji srećemo Stevana Dukića iz Ležimira. On se ovčarstvom bavi 10 godina.
– Doneo sam ovde šilježicu, ovcu i ovna, rase Romanovska. To je ruska carska ovca koja je plodna i zahvalna je. Najviše sam ih predstavio na ovoj manifestaciji da se vidi, jer u ovom kraju nema baš puno ove rase. Inače, ovčarstvom se bavim 10 godina, trenutno imam 50 ovaca, ali taj broj planiram da povećam na nekih 150 do 200 komada. Što se tiče trenutne cene, zadovoljan sam, kilogram je 280 dinara – kaže tridesetogodišnji Dukić.
Ležimirci su od gosta iz Kaća imali priliku da vide i nešto drugačije. Reč je o rasi Il de Frans.
– Moji prijatelji su me pozvali da uveličam priredbu u Ležimiru. Ovo je jedan vid druženja, ali i da pokažemo ljudima šta ko ima. Il de Frans je relativno nova rasa. To je tovna rasa, za pašu, ali nije nomadska. Ona klekne i pase i ispod nje nema trave – dodaje Slavko Ilić koji je inače prvi put u Ležimiru.
Četvrte po redu ovčarske dane nisu zaobišli ni nastupi KUD „Bosut“, nastup Karate kluba najmlađih Ležimiraca, igrao se pikado i ženski fudbal. U takmičenju za najbolju kolekciju ovaca pobedio je Slavko Ilić iz Kaća, dok najbolju kolekciju koza ima Sima Kovačević iz Suseka. Najlepši štand imale su Čalmanke iz Udruženja žena „Ženski svet“.
Nažalost, manifestaciju nije zaobišla ni tuča između dvojice meštana, koja, na svu sreću, nije uspela da je upropasti, jer se desila u popodnevnim časovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.