10.09.2017.
Aktuelno, Izdvojena vest

Sremska Mitrovica

Sećanje na žrtve rata

U Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici sinoć je održana akademija povodom 75 godina od stradanja stanovništva Srema u Drugom svetskom ratu.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je obraćajući se prisutnima podsetio da je istih ovakvih septembarskih dana 1942, Srem bio zavijen u crno, kada je zloglasna ustaška kaznena ekspedicija koju je predvodio Viktor Tomić, za jedva mesec i po dana ubila više od 6.000 nevinih i naglasio da je ovaj skup prilika da se s najdubljim pijetetom, još jednom naklonimo njihovoj žrtvi.

– Večno sećanje i najdublje poštovanje je najmanje što smo svi mi zajedno dužni žrtvama jednog strašnog vremena. To je dug koji prema njima ima svako pokolenje našeg naroda – kazao je Mirović dodajući da je fašizam, čije nevine žrtve bili i stanovnici Srema, bio najgora pošast ne samo minulog 20. veka, nego celokupne istorije ljudskog roda.
Obraćajući se onima koji su pre sedam decenija porazili fašizam, čiji su najviši ideali bili sloboda i ravnopravnost svih naroda i njihovo pravo da budu svoji na svome, predsednik Pokrajinske vlade je naglasio da su to ideali za koje se Srbija i srpski narod bore i danas.
Skupu su se obratili istoričar Predrag Marković i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, koji je istakao da ne treba da zaboravimo na žrtve i strahote iz 1942. godine.
– Ne smemo dozvoliti da zločinci postanu heroji, jer samo tako možemo da gradimo našu novu budućnost – poručio je Sanader.
Sećanje na 1942. godinu evocirao je učesnik narodno oslobodilačke borbe Bogdan Tankosić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.