07.09.2017.
Aktuelno

Milan Marinković, uprkos zatvorske kazne, imenovan za direktora Galerije

Direktor sa osam meseci zatvora

Na sednici Skupštine Grada Sremska Mitrovica koja je održana prošlog petka, 1. septembra dužnosti direktora Galerije „Lazar Vozarević“ razrešen je Milan Marinković, da bi sa 40 glasova za i dva protiv ponovo bio imenovan na mesto vršioca dužnosti ove ustanove kulture na period od godinu dana.

Šef odborničke grupe „Za bolju Mitrovicu“ Aleksandar Prodanović je za skupštinskom govornicom prokomentarisao odluku skupštinske većine koja je imenovala Marinkovića ponovo na mesto direktora Galerije.

– Imam informaciju da je Milan Marinković, direktor Galerije osuđen na osam meseci uslovno zatvora, i to u dogovoru sa tužilaštvom. Očigledno je tu povučena neka jako velika veza, jer zakon predviđa puno više za takvo delo. Osuđen je prema mojim informacijama zbog nezakonito isplaćenih plata Ranku Trivunoviću u Galeriji, kojeg je držao na mestu vozača. A ja sam ovde za skupštinskom govornicom lepo pričao čemu vozač u Galeriji, koga vozi taj vozač. Pa je ispalo da nije postojalo sistematizovano mesto vozača. A onda se Ranko Trivunović nije pojavljivao na poslu. I vi sad umesto da kaznite tog čoveka, vi ga ponovo imenujete za v.d. direktora – rekao je Prodanović.

Sudeći po načinu na koji je postavio pitanje, ova informacija bila je nepoznata većini odbornika. Moguće da u momentu kada je Marinković imenovan za direktora Galerije „Lazar Vozarević“, presuda još uvek nije bila formalno pravosnažna, možda se saznanje o njoj krilo od odbornika, ali predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković je morao znati da je presuda stigla u gradsku upravu i da će za nekoliko dana nastupiti pravosnažnost.

Aleksandar Prodanović je postavio i odborničko pitanje upućeno gradonačelniku:
– Ako je istina da je direktor Galerije Milan Marinković dobio osam meseci zatvora uslovno kako je moguće da se on imenuje za v.d. direkto-ra, kada v.d. direktor mora da ispunjava iste uslove kao i direktor. A zakon kaže da ukoliko je neko osuđen za krivično delo vezano za rad ne može biti imenovan za direktora – pitao je Prodanović.
Ovim povodom smo zatražili i komentar od gradonačelnika Vladimira Sanadera. Njega smo pitali sledeće: Nedavno je stigla presuda kojom je direktor Galerije „Lazar Vozarević“ osuđen na osam meseci uslovno zatvora jer je zaposlio vozača iako u sistematizaciji ne postoji to radno mesto. Plate se moraju vratiti. Kako će taj problem biti rešen? Kako Vi komentarišete sudsku presudu i koliko je još direktora koji slično rade?

– Što se tiče te presude, lokalna samouprava nema ništa sa tom presudom. To je lična odgovornost direktora. Što se tiče vraćanja plata, mi ćemo postupiti u skladu sa presudom. Kako Sud bude naložio, tako će biti postupljeno, odnosno pravobranilac je taj koji zastupa interese grada – rekao je Sanader.

Da li to znači da će sada krenuti kontrola jer je pitanje koliko još ima sličnih situacija u ustanovama kulture i javnim preduzećima?

– Mi kontrolišemo koliko možemo. Svi direktori su odgovorni za dolazak i odlazak sa posla. Kod nas u Gradskoj kući postoje elektronske evidencije i mi to pratimo. U ustanovama su odgovorna lica koja u nji-ma rade kao direktori. Na njima je da vode računa o njihovim dolascima i odlascima sa posla, pauzama, pravima i obavezama. Mi ćemo kao lokalna samouprava gledati da to maksimalno poštuju i da sankcioni-šemo one koji to ne poštuju – izjavio je gradonačelnik.

A kako je moglo da dođe do toga da se dan pre stupanja na snagu Zakona o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru zaposli vozač u Galeriji, a da se zna da Galerija nema službeno vozilo? I to je deo odgovornosti lokalne samouprave.

– Određen broj lica je zaposlen pre stupanja na snagu ovog zakona i ne vidim ništa sporno u tome, s obzirom na to da je ispoštovana zakonska procedura. A da li postoji potreba ili ne, to zavisi od ustanove. U tom momentu, opet kažem ne mogu da govorim, nisam ja direktno bio tu, niti sam odlučivao o tome, procena je bila da treba vozač. Galerija ima dosta izložbi sa strane. Automobil su dobili nešto kasnije. Ne mislim da je to nešto što je nepotrebno za posao – naveo je gradonačelnik.

S obzirom na to da je u međuvremenu već nastupila pravosnažnost pre-sude, neobavešteni predsednik Skupštine Toma Janković će morati (osim ako nije školovan na Kumrovačkoj školi, gde je naučno dokazano Titovo načelo da se vlast ne mora držati zakona kao pijan plota), da izmeni skupštinsku odluku. Jer, na osam meseci zatvora Milan Marinković je osuđen zbog izvršenja produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359 stav 1, u vezi člana 61 Krivičnog zakonika.

Milan Marinković nije prisustvovao sednici Skupštine grada na kojoj je ponovo imenovan za direktora, niti je hteo da bilo šta izjavi za naš portal.

Biljana Selaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.