09.08.2017.
Aktuelno

Proizvodnja kornišona u mitrovačkom zatvoru

Nemci zadovoljni sremskim krastavcima

Na četiri i po hektara zemljišta preko puta Hotela Srem, koje je u vlasništvu Kazneno popravnog zavoda Sremska Mitrovica, u toku je berba kornišona. Na ovom poslu angažovano je 70 osuđenih lica. Berba je počela u drugoj polovini juna, a posla ima do sredine septembra.
Kako navodi upravnik KPZ Aleksandar Alimpić, početkom godine mitrovački zatvor je sklopio ugovor sa nemačkom kompanijom koja se bavi preradom povrtarskih proizvoda.
– Oni su došli kod nas sa namerom da razviju proizvodnju kornišona. Moja želja je da se narednih godina preorijentišemo na povrtarstvo, jer jedan hektar povrtarske proizvodnje menja najmanje deset hektara ratarske proizvodnje. Proizvodnja kornišona je veoma profitabilna, dnevno u proseku zaradimo oko 1.500 evra. Trenutno imamo 4,5 hektara pod kornišonima, od toga je četiri hektara horizontalna proizvodnja, a pola hektara je špalirni tip, odnosno vertikalna proizvodnja. Zajedno sa firmom od koje smo dobili foliju i semena smo napravili projekat u okviru kojeg edukujemo osuđena lica za proizvodnju kornišona. Nakon izdržane kazne imaju mogućnost da apliciraju preko Nevladine organizacije „Help“ za opremu vrednu 2.500 evra. Te tako četvoročlana porodica ukoliko na 20 ari radi vertikalnu proizvodnju kornišona može u proseku da zaradi 400 evra mesečno. Nudimo odličnu alternativu osuđenim licima i vidim da je zainteresovanost dobra. Ima onih koji su pred istekom kazne i aplicirali su za ova sredstva – kaže Alimpić.
Plan za iduću godinu je da imaju 12 hektara pod povrtarskim kulturama, od toga osam pod kornišonima, a ostatak bi bila paprika ili neka druga kultura.
Upravnik mitrovačkog zatvora najavljuje i Izložbu domaće poljomehanizacije, koja će se održati 2. i 3. septembra na prostoru preko puta Hipodroma. Ulaz za posetioce je besplatan, a svi zainteresovani će moći da pazare domaću poljomehanizaciju po sajamskim cenama. Prikolica od pet tona koja se proizvodi u mitrovačkom zatvoru na sajmu će koštati 4.666 evra, dok će cena prikolice od 10 tona sa ceradom biti 8.129 evra. U ponudi su prikolice i od osam tona. Najskuplja drljača, od sedam polja koštaće 3.125 evra, a u ponudi će biti i drljače od šest i pet polja. Cene su bez PDV-a.
Kako navodi Alimpić svi oni koji se odluče da kupe kapedomske drljače ili prikolice na izložbi potrebno je da uplate avans od 10 odsto od vrednosti sajamske cene, a mehanizaciju mogu da preuzmu i za šest meseci i tako ostave sebi prostor za plaćanje. Nakon sajma, u okviru stalne postavke kapedomske mehanizacije svako ko bude želeo da kupi neku od poljomašina moći će i da je isproba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.