19.07.2017.
Društvo

Rehabilitacioni centar „Oslonac“ u Staroj Pazovi

Obezbeđena sredstva za početak izgradnje

Opština Stara Pazova podržava inkluziju dece i mladih sa smetnjama u razvoju i dece sa razvojnim poteškoćama kroz realizaciju projekta „Razvoj inovativnih usluga socijalne zaštite namenjenih ranjivim grupama u Staroj Pazovi“. Prošlog četvrtka 13. jula u zgradi Vlade Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za finansije, Milanu Beari, zameniku predsednika Opštine Stara Pazova, uručio je ugovor o dodeli jednog dela sredstava namenjenih za izgradnju Holističko – rehabilitacionog centra u okviru ŠOSO (Škola za osnovno i srednje obrazovanje) „Anton Skala“ u Staroj Pazovi.
S obzirom na to da deca i mladi sa višestrukim smetnjama i sa urođenim respiratornim poteškoćama sa teritorije opštine Stara Pazova koriste samo primarnu zdravstvenu zaštitu, rukovodstvo Opštine Stara Pazova je, zajedno sa upravom ŠOSO „Anton Skala“, uložilo velike napore da se obezbede sredstva za što skoriju izgradnju pomenutog centra, a u cilju poboljšanja psihofizičkog zdravlja pomenute ciljne grupe, što je u više navrata isticano kao jedan od prioriteta lokalne samouprave, koja nosi epitet Opština solidarnosti. S tim u vezi, lokalna samouprava je, pred nadležnim organima Evropske unije, blagovremeno pripremila i podnela svu neophodnu dokumentaciju za Program „Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“. Sredstva za projekat su krajem 2015. godine i odobrena i to po modelu sufinansiranja, od čega 85 odsto od ukupne vrednosti projekta snosi Evropska unija, a Opština preostali deo troškova.
U saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za finansije protekle 2016. godine, Opština Stara Pazova je uspela da, za potrebe realizacije projekta, preko konkursa obezbedi dodatnih 8.500 evra, a potom putem nedavno sprovedenog javnog konkursa za učešće u sufinansiranju projekata, koji je sproveo pomenuti Pokrajinski sekretarijat, obezbedila je i dodatnih 26.366 evra potrebnih za izgradnju Rehabilitaciono – holističkog centra u Staroj Pazovi.
– Velika mi je čast što predstavljam Opštinu Stara Pazova i što sam deo tima koji uspešno realizuje brojne projekte od značaja za građane. Naša praksa je da u svim oblastima imamo, prema prioritetima, pripremljene projekte sa kojima konkurišemo na javne pozive kako pokrajinskih, tako i republičkih organa. Danas smo potpisivanjem ovog ugovora obezbedili novčana sredstva koja su nam nedostajala, kako bi brže krenuli u realizaciju jednog od bitnijih projekata, izgradnju Rehabilitacionog centra za decu i mlade sa različitim invaliditetima. Vodimo računa da svi naši građani, pogotovo iz ugroženih grupa, imaju sve što je potrebno za normalan život. Mi na ovaj način pomažemo inkluziju socijalno najugroženijih grupa i kreiramo uslove za poboljšanje kvaliteta njihovog života – izjavio je Milan Beara, zamenik predsednika Opštine Stara Pazova.
Osnovu Rehabilitacionog centra činiće visoko specijalizovane prostorije za senzornu stimulaciju (senzorna, bela i slana soba), koje su izolovane i interaktivne sobe u kojima se nalazi oprema za stimulaciju čula. Holističko rehabilitacioni centar „Oslonac“ će biti sagrađen u dvorištu ŠOSO „Anton Skala“ u samom centru Stare Pazove i predstavljaće regionalni centar za pružanje inovativnih usluga socijalne zaštite za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Nemanja Stikić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.