06.07.2017.
Kolumna: Izvestan pogled

Škola na zlom glasu

Kao neko ko je provodio školske godine u Osnovnoj školi „Slobodan Bajić Paja“, veoma me zanima ono što se u poslednjih godinu i po i više dana dešava u ovoj ustanovi. Kakvi to ljudi sede tamo i obrazuju nam, odnosno vaspitavaju decu u godinama kada se formiraju kao ličnosti? Da li o onome što se dešava u Školi treba da saznamo samo iz medija koji izveštavaju o disciplinskim postupcima, krivičnim prijavama, policijskim saslušanjima, iz saopštenja Tužilaštva i tako dalje? Ima li ičega u toj školi osim nasilja, privatnih sukoba, podmetanja i kakve veze s tim imaju građani Sremske Mitrovice? Je li to ogledalo direktorke škole i učitelj(ic)a, ili bi ono trebalo da bude odraz radnih rezultata na polju obrazovanja, zbog čega valjda škola i postoji.
Poslednje što na loš glas ponovo dovodi „Bajićevu“ školu jeste ekskurzija đaka četvrtih razreda, nakon koje je ponovo u prvi medijski plan izbio učitelj Mate Žarko, čovek kojim su se mediji bavili poslednjih godinu i po dana, jer je nezakonito suspendovan nakon svađe sa direktorkom Ankicom Jevtić. Taman je Mate vraćen na posao, uz obavezu da mu Škola isplati odštetu od preko milion dinara, a napadi na njega su počeli nakon pomenute ekskurzije, koja je održana 10. juna. Na toj ekskurziji, kako je objavljeno u medijima, došlo je do nemilog incidenta, pa se učitelju Mateu Žarku stavlja na dušu da je „fizički i psihički“ maltretirao đake iz razreda koji nije njegov. Po toj osnovi u Policijskoj upravi su prikupljene izjave, kako „maltretiranih“ đaka, tako i učitelja i sada je na potezu Tužilaštvo koje odlučuje o eventualnom podizanju tužbe.
Međutim, nestrpljivi mediji, već su razglasili linč protiv učitelja, ne čekajući da se ostavi nadležnim organima da utvrde šta je istina i ima li tu elemenata učiteljeve krivice. Da bi stvar bila začinjena, u prvi plan je istaknuto da je Mate Žarko „deklarisani Hrvat“, što je valjda trebalo da raspali niske strasti. Elem, još nije ni sačekano da se stvari iznete u Policiji razmotre u Tužilaštvu, a već je podignuta i disciplinska prijava protiv učitelja. I to sa inicijalima imena koja se nisu ni pojavila radi davanja izjave u Policiji. Što je još najsmešnije, napravljena je cela zbrka, u kojoj nekoliko klinaca tvrdi da ih je učitelj tukao, zavrtao im uši i psovao, dok najveća većina đaka tvrdi da nije bilo nikakvih problema.
Zanimljivo je da je i manjina koja optužuje učitelja i većina koja ga brani, bila istog dana, na istoj ekskurziji, u istom autobusu. Ako neki vide ono što većina ne vidi, da li to ispada da je po sredi nečija izmišljotina?
Učitelj Mate Žarko tvrdi da je oklevetan, jer direktorka ne može da mu oprosti što je izgubila spor na sudu protiv njega i Škola mora da plati milionski trošak. Direktorka Ankica Jevtić odbija da odgovara na pitanja M novina u vezi sa ovim slučajem. Zato je dobro da se čitava ova ujdurma raščisti što pre. Ne samo za učitelja Matea Žarka, koji je pod suspenzijom, već i zbog cele Škole.
Kakav god bude ishod, zar je primereno da se o jednoj osnovnoj školi čuje samo na tabloidnim medijima i to u kontekstu nečeg najgoreg što u školama može da se desi? Gde je tu odgovornost direktorke, koja se već duže vreme bavi aferama, umesto nečim primerenijim. Pa i ako ima nekih problema, zar je škola kuća Velikog Brata, da svo vreme bude osvetljena medijskim svetlima u najnegativnijem smislu? Zar te stvari ne treba rešavati malo tiše, unutar Škole, bez dovođenja dece u medijsku žižu? Ovako, na šta će nam izaći ta deca kad izađu iz škole?
Posebna je priča, šta će biti kada se izjave đaka ukrste na sudu, ili disciplinskom procesu? Šta ako se ispostavi da su neka deca, pod pritiskom, lagala? Ko će biti kriv ako se ispostavi da trujemo nevinu dečju dušu prisiljavanjem i lažima? Ko će biti kriv što se jedna, nekada dobra škola, našla na zlom glasu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.