28.06.2017.
Kultura

Etno grupa „Vrelo“

Nastup na prijemu kod predsednika Vučića

Među onima koji su, zahvaljujući svom radu i kvalitetu, pozvani da učestvuju u specijalnom programu na prijemu predsednika Aleksandra Vučića, našla se i grupa „Vrelo“ iz Rume.
Zahvaljujući brojnim nastupima sa Emirom Kusturicom u Parizu, Beogradu – za doček Nove godine, ali i pred svojim sugrađanima, jednom od najboljih muzičkih festivala – EGZIT i brojnim TV emisijama – da pomenemo samo neke – za „Vrelo“ se čulo daleko van njihovog rodnog grada te su zato i imali svojih „pet minuta“ pred velikim brojem visokih gostiju koje su „razmrdali“ svojim viđenjem i obradom naših starih, narodnih pesama.
Ideja da „Vrelo“ učestvuje u zvaničnom programu potekla je od predsednika Vučića lično, a poziv i nastup su utanačeni sa njegovim šefom protokola Jasminom Mitrović Marić.
– To je za nas zaista bila izuzetna čast, da učestvujemo na ovoj svečanosti, sa velikim brojem visokih gostiju iz zemlje i inostranstva. Organizacija je bila zaista odlična, a dan ranije smo imali probu. Bila je prvobitna ideja da mi imamo tri nastupa, ali je program skraćen zbog velike vrućine – kaže za naše novine članica „Vrela“ Brankica Ivanković.
„Vrelo“ je izvelo pesmu „Oj ubava“ što je njihova nova pesma, nekoliko puta izvođena, jer su organizatori tražili da to bude neka od njihovih najenergičnijih pesama i nastupa.
– Mi smo predložili tu pesmu i oni su pristali. Reakcije su bile super, svima se naš nastup dopao. Dobili smo brojne čestitke, a posle i mnogo poruka od prijatelja koji su nam rekli da su ponosni na nas – rekla nam je Brankica, a na pitanje o tremi kaže da oni toliko dugo nastupaju na velikim koncertima i sličnim svečanostima – da treme nije bilo.
– Brinuli smo samo da naš nastup bude tehnički dobar i tako je i bilo – ističe Brankica.
Pored stalnih članova, u Palati Srbija „Vrelo“ je bilo pojačano sa dva muzičara.
Ovaj poziv je svakako, veliko priznanje za članove „Vrela“ koji uspešno istrajavaju u svom muzičkom izrazu koji se ne poklapa sa mejnstrimom, već predstavlja njihov specifičan muzički izraz po kojem su poznati – ali nije reč samo o specifičnosti, već pre svega, kvalitetu ovih muzičara.
Podsetimo, priča o „Vrelu“ je započela zvanično 1999. godine u Rumi kada je Nataša Tomić osnovala grupu .
Svetski poznati su postali posle učešća na BiBiSi-jevom konkursu „D Nekst Big Ting“.
To je bio konkurs za sve bendove i izvođače, bez obzira na žanrovsko opredeljenje, koji nisu imali objavljen album.
Bilo je oko 2.500 prijava iz celog sveta, a „Vrelo“ je ušlo u prvih pet finalista. Tom prilikom su bili u Londonu da bi uživo svirali pred vrhunskim žirijem, producentima i umetnicima iz sveta muzike, u čuvenom BiBiSi-jevom studiju i tamo osvojili drugo mesto. Po povratku iz Londona su se i domaći mediji zainteresovali za njih, pa tako ispada da je lakše prvo uspeti i postići priznanje u inostranstvu.
Prvi album im je izašao 2008.godine pod nazivom „Preko reke“, a sniman je za izdavačku kuću PGP RTS.
I pre nego su snimili album dosta su svirali u inostranstvu – u Nemačkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Italiji, Rumuniji…
Grupa „Vrelo“ je poznata i po svojoj uspešnoj saradnji sa Emirom Kusturicom. Saradnja je započela 2003. godine kada su pevali nekoliko numera na saundtraku za Kusturičin film „Život je čudo“, a nastavila se tri godine kasnije, na poziv Neleta Karajlića da otpevaju pilot snimke za operu koju je Kusturica trebalo da postavi po svom filmu „Dom za vešanje“.
Posle nekoliko nedelja pozvane su Marijana Bizumić i Nataša Tomić da glume u operi „Vreme cigana“ da bi , na kraju, svi završili u toj operi i kao glumci i kao pevači. Rad na operi bio je težak i zahtevan. Premijera je bila 26. juna 2007. godine u Operi Bastilje. U Parizu je izvedeno 16 predstava i sve su bile potpuno rasprodate.
„Vrelo“ je specifično i po tome što ima neki svoj paralelni život, jer rado sarađuju i sa drugim umetnicima kao npr. sa Bajagom ili sa Zdravkom Čolićem.
Poznat je i njihov novogodišnji koncert u Beogradu – na glavnoj bini ispred Skupštine „Vrelo“ je nastupalo sa Anom Stanić, evrovizijskom pobednicom Marijom Šerifović i svakako našim najpoznatijim i najkomercijalnijim autorom, Goranom Bregovićem.
Svoj drugi studijski album, uporedo sa brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu, su objavili u maju 2015. godine pod nazivom „Čuvam ovce“.
Članovi „Vrela“, za čiju muziku i rad se zna u mnogim delovima sveta su – Nataša Tomić, koja je i osnovala grupu, Stanko Tomić, Zlatko Sakulski, Ivana Jovanović, Marijana Bizumić, Brankica Ivanković, druga Ivana Jovanović i Maja Martić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.