17.06.2017.
Kultura

Prva repriza predstave za decu "Petrarka"

Predstava sa pevanjem i porukom

U subotu 17. juna 2017. godine u punoj sali Pozorišta „Dobrica Milutinović“ izvedena je prva repriza predstave za decu „Petrarka“ po tekstu Siniše Soćanina, a u režiji Dragana Jovičića Jovića.

– Izbor ovog komada za decu sa glumom, sviranjem i pevanjem već sada se pokazao kao pravi repertoarski potez za pozorište koje u vremenu nenaklonjenom kulturi opstaje zbog ljubavi prema deci i zbog naše misije da ih kroz teatar uvodimo u svet, da im predočimo važne teme i poruke kako bi sutra znala da formiraju svoje stavove na zdrav način. Pred publikom je divna predstava. Daje joj ruku prijateljstva i ja sam sigurna da će biti prihvaćena – rekla je Jelena Janković, diplomirana glumica i direktor ovog pozorišta.

Petrarka je mrav koji ne želi da bude ratnik već pesnik. Nakon što je proglašen za izdajnika i kukavicu on kreće u potragu za Cvrčinjakom i u toj avanturi u kojoj će se pokazati kao istinski heroj svog mravinjaka sreće i druga bića tog „zelenog sveta“: bogomoljku, pauka, leptira, biljne vaši, cvrčka… Na kraju shvatamo da kada se od nas traži jedno, a želimo nešto drugo, da kada svi žele jedno isto, a mi nešto drugačije, da kada svi hoće jednim putem, a mi želimo na neku drugu stranu, da smo svi nalik na mrava Petrarku.

– Cilj nam je bio da se deca poistovete sa Petrarkom i da sebi na neki način mogu da objasne probleme koje imaju u odnosu sa većinom, u odnosu sa odraslima, sa očekivanjima, u odnosu sa svojim idealima, da ih kroz predstavu pročitaju i da mogu lakše da se nose sa njima u životu – rekao je reditelj Dragan Jovičić Jović.

U ovoj pozorišnoj avanturi sa vikanjem i pevanjem, hrabrošću i bežanjem, fazonima i opasnostima, igraju Aleksandar Krstajić, Nikola Stanković, Goran Vučanović, Marko Vukićević, Andrea Buconjić i Vladimir Balašćak, dok naslovnu ulogu, mrava Petrarku, tumači Nikola Janošević. Pored njih na sceni je i “mravlji orkestar” koji sa glumcima izvodi deset songova, a čine ga članovi sastava „Lost Professors“: Đorđe Orlović, Aleksandar Budošan, Andrea Buconjić i Igor Miljković. Kompozitor je Đorđe Orlović, a kostim i scena delo je Violete Draganović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.