08.06.2017.
Društvo

Šid

Zatvoren prihvatni centar za migrante

Prihvatni centar u Šidu, preko puta železničke stanice, biće zatvoren. To je zaključak koji su izneli predstavnici lokalne samouprave Opštine Šid predstavnici Komesarijata za izbeglice i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, prilikom posete prihvatnom centru 30. maja. 108 migranata koji su trenutno smešteni u Šidu, biće prema njihovim rečima prebačeni u neke od prihvatnih centara u Srbiji. Ova odluka usledila je na osnovu zahteva građana Šida, nakon nekoliko incidenata čiji su počinioci bili migranti. Odluku o zatvaranju prihvatnog centra, posle toga, doneo je Savet za bezbednost Opštine Šid uz saglasnost koordinacionog tela za migrantsku krizu Vlade Republike Srbije.
– Mi smo naše obećanje ispunili. Prihvatni centar iz Šida se seli. Na području šidske opštine ostaće da rade još dva prihvatna centra na Principovcu i motelu Adaševci. Zahvalio bih se ministru Vulinu, Nenadu Ivaniševiću, Vladi Republike Srbije, Komesarijatu za izbeglice zato što su udovoljili našim zahtevima. Prihvatni centar u Šidu će biti zatvoren i naši građani će živeti bezbedno – istakao je predsednik Opštine Šid Predrag Vuković.
U prihvatnom centru kod železničke stanice, trenutno je smešteno 108 migranata, uglavnom porodica sa malom decom, koji će prema rečima predstavnika Komesarijata za izbeglice, biti adekvatno zbrinuti.
– U skladu sa strategijom koju Vlada Republike Srbije i radna grupa za prađenje migracionih tokova i sprovodi, ovo je prvo zatvaranje jednog od prihvatnog centra u Srbiji. U skladu sa zahtevima koji su dolazili od opštinskog rukovodstva i od građana, danas će poslednja grupa korisnika, napustiti ovaj centar – rekao je komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić.
Prilikom posete Šidu, ministar Vulin zahvalio se lokalnoj samoupravi, predsedniku Opštine Šid i svim građanima šidske opštine na velikoj humanosti i strpljenju koje su pokazali svih ovih godina.
– Migranti u Šidu su bili sigurni, bezbedni, zaštićeni i zbrinuti. Mi možemo da kažemo da smo i ovde u Šidu pokazali svoje najlepše lice. Migrantska kriza se zahvaljujući velikim naporima Vlade Republike Srbije, drži pod kontrolom, kao i broj migranata i upravo zahvaljujući tome, možemo da vršimo redukciju naših kapaciteta. Možemo da ga smanjujemo, kao i da izvršimo odgovarajuću preraspodelu migranata u skladu sa tim da li su to porodice sa decom, samci maloletnici, sa ili bez pratnje. U skladu sa tim mi ćemo se truditi kao i do sada, da što manje opterećujemo gradska jezgra naših naseljenih mesta. Upravo zato će i prihvatni kamp u Šidu, koji je zaista podneo veliki teret i kroz kojeg je prošlo desetine hiljada ljudi, sada biti privremeno zatvoren. On je zamrznut, a ukoliko bi došlo do neke nove promene situacije, mi ćemo biti spremni da reagujemo. Za sada, za to nema potrebe – izjavio je ministar Vulin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.