08.06.2017.
Društvo

Održana 18. Sremska kulenijada u Erdeviku

Druženje uz kulen i vino

Apsolutni pobednik ovogodišnje Sremske kulenijade je Predrag Lemaić iz Šida. Kulen koji on proizvodi proglašen je za najbolji, kako u prirodnom tako i u veštačkom omotaču. Ova manifestacija, 18. po redu održana je prošle subote, 3. juna u Erdeviku.
Domaćini Sremske kulenijade bili su Privredna komora Srbije, Regionalna privredna komora Sremskog okruga, Opština Šid, Turistička organizacija Opštine Šid, Kulturno obrazovni centar iz Šida i Mesna zajednica Erdevik.
Predsednik organizacionog odbora 18. Sremske kulenijade i predsednik Saveta mesne zajednice Erdevik Zoran Mašić pozdravio je prisutne a potom su goste pozdravili i predsednik Opštine Šid Predrag Vuković, potpredsednik privredne komore Slobodan Samardžić, Đorđe Božić, v. d. direktora Privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Sremskog privrednog okruga, Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam i potpredsednik Vlade AP Vojvodine, Nenad Katanić, pomoćnik ministra za poljoprivredu i zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije i Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Kulturno – obrazovni centar Šid pobrinuo se da kulturno – umetničkim delom programa upotpuni ovu manifestaciju.
Predsednik Opštine Šid Predrag Vuković pozdravio je prisutne goste i poželeo svima dobrodošlicu. On je dodao da mu je izuzetno drago što se jedna ovakva manifestacija, kao što je Kulenijada, održava baš u Erdeviku, odnosno u šidskoj opštini. Takođe, izrazio je očekivanje da naredne godine na ovoj manifestaciji učestvuje još više izlagača i da bude veći broj gostiju.
Potpredsednik privredne komore Slobodan Samardžić istakao je da takmičarski duh svake godine okuplja sve veći broj takmičara, ali i posetilaca.
– Privredna komora Srbije prepoznala je značaj ove manifestacije i njenu ulogu u očuvanju tradicije. Srbija ima veliki broj malih poljoprivrednih gazdinstava koja samo proizvodnjom tradicionalnih i zaštićenih proizvoda mogu naći tržište. Ovo je mogućnost da proizvođači stupe u kontakt sa kupcima iz Srbije, ali i inostranstva – dodao je Samardžić.
Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam i potpredsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine rekao je ovom prilikom da je resorni sekretarijat radio istraživanja šta to Srbija, ali i region prepoznaje u Vojvodini. Kako je rekao, odgovor tog istraživanja jeste da je Vojvodina prepoznatljiva pre svega po sremačkom kulenu, fruškogorskom vinu i vojvođanskom gostoprimstvu. On je poručio da je ponosan ova tradicionalna manifestacija održava po 18. put.
Ove godine, bilo je više takmičara, odnosno predata su 132 uzorka kulena. Ovogodišnja Sremska kulenijada bila je i te kako posećena. Pored izlagača kulena i drugih suhomesnatih proizvoda, bilo je štandova sa kolačima, bombonama, rukotvorinama. Kuvao se kotlić, uživalo se u domaćem vinu. Posetioci su najviše bili zainteresovani za kulen, čija cena se razlikovala od štanda do šanda pa se tako mogao kupiti od 1.000 do 2.000 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.