03.06.2017.
Aktuelno

Premijera predstave za decu u mitrovačkom pozorištu

Predstava o mravu koji nije želeo da bude ratnik

Predstava za decu „Petrarka“ Siniše Soćanina, u režiji Dragana Jovičića Jovića biće premijerno izvedena u subotu 10. juna u 17 sati u Pozorištu „Dobrica Milutinović“. Tim povodom je u sremskomitrovačkom pozorištu upriličena konferencija za medija na kojoj su govorili Jelena Janković, direktorka Pozorišta, Siniša Soćanin, autor teksta, Dragan Jovičić Jović, reditelj, Aleksandar Krstajić, glumac i Đorđe Orlović, autor muzike.

Aleksandar Krstajić, Dragan Jovičić Jović, Jelena Janković, Siniša Soćanin i Đorđe Orlović

Jelena Janković, direktorka Pozorišta „Dobrica Milutinović“ je izrazila zadovoljstvo ovim projektom, s obzirom na to da su u njegovoj realizaciji upotrebljene lokalne snage i ogroman potencijal stvaralaca iz našeg grada.
– Deca su inteligentna i važna publika i stoga smo odlučili da napravimo kompletnu visokoprodukcijsku predstavu. Taj zadatak poveren je Draganu Jovičiću Joviću, koji je u sremskomitrovačkom pozorištu stvorio mnoge rado gledane predstave. Ovo je naš najambiciozniji projekat za decu, ovo je sremskomitrovačka priča, i priča Pozorišta „Dobrica Milutinović“ kojom ispunjavamo i prosvetiteljski zadatak pozorišta. Sa pravom se nadamo da ćemo sa ovom predstavom biti gosti na ozbiljnim pozorišnim festivalima za decu – rekla je Jelena Janković.

Autor teksta Siniša Soćanin rekao je da je posebno ponosan što je mitrovačko pozorište odlučilo da radi predstavu po njegovom tekstu.
– Ja sam dosta puta igrao na ovoj sceni kao glumac, bilo je i mojih tekstova ovde na sceni, ali ovo je pokušaj da zajedničkim snagama napravimo jedan reprezentativan projekat. Sam tekst je nastao iz priča između mene i mog sina, a komad je objavljen u Magazinu za književnost „Eckermann“ pre nekoliko meseci. Reč je o komadu koji nije puka zabava, ali uživanje i zabava svakako jeste koliko god da je tekst ozbiljan i struktuiran u psihološko-pedagoškom smislu i koliko god pružao gledaocima mogućnost za pozorišno iskustvo koje podrazumeva i neke emocionalne uvide bez kojih ni nema ozbiljnog pozorišta. Kada se tome doda rediteljska sposobnost da pozorišnim sredstvima reši sve složene scene i doda glumačka igra, onda predstava obećava doživljaj i vrhunsku zabavu za gledaoce svih uzrasta – izjavio je Soćanin.

– Tekst znam već tri, četiri godine i znam da je kompleksan. Napisan je u stihu, sa mnogo uloga, obiman je i zato težak za izvedbu. Mnoga su tu značenja: o kompleksima, o odrastanju… mogu i adolescenti i odrasli da ga gledaju. Ogroman je komad, imamo šest dobrih glumaca i mnogo više likova i naginjemo malo ka mjuziklu gde i bend na sceni igra značajnu ulogu. Cilj nam je bio da se deca poistovete sa Petrarkom i da sebi na neki način mogu da objasne probleme koje imaju u odnosu sa većinom, u odnosu sa odraslima, sa očekivanjima, u odnosu sa svojim idealima, da ih kroz predstavu pročitaju i da mogu lakše da se nose sa njima u životu – rekao je reditelj Dragan Jovičić Jović.

Glavni lik komada je mrav Petrarka koji ne želi da bude ratnik nego pesnik i kao takav biva proglašen kukavicom i izdajnikom, ali na kraju završava kao heroj mravinjaka.
– Komad je blizak deci, ali im ne podilazi već ima zadatak da deci emocionalno i intelektulano pruži ruku da idu za korak dalje u razumevanju sebe i društva. To je i glavni razlog zašto sam uopšte i pisao ovaj komad i zbog toga mislim da ova predstava obećava da bude jedno pravo pozorišno iskustvo koje nije ono čime su deca svakodnevno bombardovana ne samo sa malih ekrana nego i često sa pozorišne scene – dodao je Soćanin.

Đorđe Orlović, autor muzike za ovu predstavu i lider sremskomitrovačke grupe „Lost Professors“ koja je deo ovog komada u kome pored toga što izvode svoju originalnu muziku imaju i dramsku funkciju (svi imaju svoje kratke uloge, a Andrea Buconjić, bubnjarka, tumači i ulogu Kraljice, prim. aut.), osvrnuo se na rad na predstavi rečima.
– Bio nam je izazov da budemo deo ove predstave. Sa zadovoljstvom smo prihvatili poziv i s obzirom na to da se radi o predstavi za decu bilo je uživanje raditi muziku za njih. Radim s decom u školi godinama i mislim da mogu da osetim šta je ono što će ih pokrenuti i šta je ono što će im „ući u uši“ kako bi i posle predstave upamtili i nastavili da pevaju pesme. Kompozicije su prvo uvežbavane u prostoriji za probe, a potom na sceni. U predstavi ima više od 10 songova, a poseban je izazov bio raditi sa glumcima koji nisu muzički obrazovani, i mislim da smo svi zajedno uspeli da uradimo veliki posao – rekao je Orlović.
Aleksandar Krstajić, glumac koji tumači i lik mrava Antonija koji želi da postane general i lik starog generala čija je pojava više neka vrsta duha ideala, rekao je da se odmah videlo da je tekst ozbiljno i inteligentno napisan.
– Radili smo odvojene pevačke i glumačke probe. Napravljena je sjajna atmosfera i odavno smo u fazi da se istinski igramo, a složićemo se, nije se lako igrati posle deset sati probe. To je ideal pravljenja predstava. Negde na početku, još od odlaska u prostoriju za probe kada sam čuo kompozicije znao sam da učestvujemo u odličnoj stvari. Radili smo s Draganom godinama i drago mi je što nastavljamo i dalje. Igramo se i siguran sam da će to i deca osetiti – smatra Aleksandar Krstajić.
U predstavi pored Aleksandra Krstajića igraju i Nikola Stanković, Goran Vučanović, Marko Vukićević i Vladimir Balašćak, dok naslovnu ulogu, mrava Petrarku, tumači Nikola Janošević. Pored njih na sceni je i „mravlji orkestar“ koji čine Đorđe Orlović, Andrea Buconjić, Aleksandar Budošan i Igor Miljković. Kostim i scena delo je Violete Draganović.
Prva repriza predstave zakazana je za 17. jun takođe od 17 sati na istom mestu.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.