01.06.2017.
Kultura

Pozorište „Dobrica Milutinović“ Sremska Mitrovica

Uspešna sezona privodi se kraju

Pozorište „Dobrica Milutinović“ iz Sremske Mitrovice privodi kraju pozorišnu sezonu 2016/2017. Za sredinu juna planirana je revija pozorišnih predstava sopstvene produkcije, čime će zvanično biti završena ovogodišnja sezona. Pre toga, za utorak, 6. jun najavljeno je izvođenje večernje predstave „Edmund Kin“, u produkciji Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca. Predstava je urađena prema tekstu Hadija Kurića, a režiju potpisuje Irfan Mensur. Premijerno je izvedena na sceni vršačkog Narodnog pozorišta „Sterija“ 11. maja ove godine, a sada će i mitrovačka pozorišna publika ekskluzivno imati prilike da pogleda ovu predstavu. Takođe, za 10. jun planirana je i premijera predstave za decu starijeg osnovnoškolskog uzrasta „Petrarka“ u produkciji mitrovačkog pozorišta.
Kako navodi direktorica Pozorišta Jelena Janković, ovogodišnju sezonu obeležila su brojna gostovanja teatara sa strane, a i mitrovačke predstave su igrane širom Srbije i regiona. Nažalost, zbog smanjenih sredstava iz gradskog budžeta, u ovoj sezoni nije bilo premijera večernjih predstava sopstvene produkcije. Za ove namene Pozorištu je odobreno svega 800.000 dinara, dok je prošle godine za produkciju bilo opredeljeno dva miliona dinara.
– Bili smo na „Joakimovim danima“ u Kragujevcu sa predstavom „Javna ličnost“ i jako lepo smo prošli. Naša predstava je igrana u okviru revije pozorišnih predstava i bio je prestiž ući u to odabrano društvo. Bili smo u Vinkovcima sa predstavom „One i on“. Imamo dobru saradnju sa njihovim pozorištem, pa su i oni gostovali kod nas sa predstavom „Tri tromesečja“. Šestog juna će nam gostovati predstava „Edmund Kin“ vršačkog pozorišta i ovo je prvi put posle mnogo godina da je napravljen kontakt sa nekim vojvođanskim teatrom. U Pokrajini nažalost ne postoji strateški plan uvezivanja ustanova kulture, te se sve svodi na lične kontakte – navodi Jelena Janković.
Na pitanje koliko je zadovoljna pozorišnom sezonom koja se privodi kraju, kaže:
– Uvek sve može bolje. Mi završavamo sezonu sredinom juna revijom naših predstava gde će po simboličnoj ceni građani moći da pogledaju naše predstave. Pripremamo i festivalsku predstavu za decu „Petrarka“, premijera je zakazana za 10. jun. Ono što je bilo dobro u ovoj sezoni je da smo se otvorili više nego ikada ka drugim pozorištima. Gostovali smo u Šapcu, Crvenki, Kragujevcu, Vinkovcima, treba da idemo u Sarajevo. Sve su to plodovi našeg rada. Velik broj predstava sa strane je igrao u našem pozorištu. Sada planiramo i tradicionalno Pozorišno leto, peto po redu. Ono što je moglo bolje, jeste produkcija, međutim to nije bila naša greška. Mi od početka imamo uzlaznu liniju, uradili smo dosta dobrih predstava i smatram da ne treba gubiti taj kontinuitet. Nadam se da ćemo u novoj sezoni imati premijeru neke večernje predstave.
Na kraju direktorica Pozorišta napominje da su svi programi u mitrovačkom pozorištu posećeni i da Mitrovica ima publiku.
– Građani koji dolaze na kulturne sadržaje i predstave su demantovali to da u Mitrovici nema kulturnih dešavanja. Možemo razgovarati o kvalitetu, ali sadržaja ima. Radim najbolje što mogu, u avgustu će biti pet godina kako samo na čelu Pozorišta, očekuje me reizbor i nadam se da će mi Skupština grada poveriti još jedan mandat – kaže za kraj Jelena Janković, direktorica Pozorišta „Dobrica Milutinović“.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.