06.05.2017.
Aktuelno

Akcija Zavičajnog odeljenja mitrovačke Biblioteke

Obogaćivanje zavičajne zbirke

Zavičajno odeljenje Biblioteke „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici pokreće akciju prikupljanja knjiga, dokumenata, fotografija, razglednica, zvučnih i video zapisa, dijafilmova i dijapozitiva i drugog štampanog materijala u cilju obogaćivanja zavičajne zbirke.
Zavičajnu zbirku čine knjige autora koji su rođeni u Sremskoj Mitrovici i okolini, koji ovde žive, ili su nekada živeli. U obzir dolaze i knjige koje govore o ovom kraju, narodu, događajima, običajima, itd. Isto važi i za svu drugu vrstu građe: novine i časopise koji sada izlaze ili su izlazili u prošlosti u našem gradu, sve vrste audio i vizuelnih zapisa na kojima se predstavlja Sremska Mitrovica i okolina.
Iz Zavičajnog odeljenja ističu da bi im posebno bili dragoceni filmovi lokalnih entuzijasta i amatera, kako bi napravili kolekciju dokumentarnih filmova snimljenih u Sremskoj Mitrovici i okolini, a čija je radnja vezana za područje zavičajnosti koje pokriva.
Sva građa se može pokloniti biblioteci ili dati uz revers kako bi se priredili programi i izložbe. Zavičajno odeljenje će ponuditi jedan dinamičan koncept prezentacije građe koja se nalazi u privatnim kolekcijama. Akcija će trajati do kraja juna 2017. godine.
Mitrovčani koji raspolažu ovakvim materijalom mogu se javiti Biblioteci „Gligorije Vozarović“, na telefon 621-130 kako bi se bolje upoznali sa ovom značajnom akcijom.
Konačan cilj ovog projekta je da se postojeći, još uvek skroman fond zavičajne zbirke proširi, pre svega uz pomoć građana, kao i da se upozna šira javnost sa radom biblioteke na očuvanju, zaštiti i promociji lokalnog vizuelnog i dokumentarnog kulturnog nasleđa.
Akciju će voditi bibliotekarka Moravka Todić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.