13.04.2017.
Poljoprivreda

Grad Sremska Mitrovica

Veći agrarni budžet

Agrarni budžet Grada Sremska Mitrovica u odnosu na prošlogodišnji je veći za 128.599.000 dinara. Tako je za razvoj poljoprivrede ove godine u gradskom budžetu predviđeno 233.746.000 dinara. Najviše novca biće izdvojeno za sprovođenje poljoprivredne politike u lokalnoj zajednici 195.534.000 dinara, za ruralni razvoj, odnosno za rad Agencije za ruralni razvoj je izdvojeno 15 miliona dinara, dok je za prekogranični projekat „Good food IPA projekat“, čiji je nosilac Grad Sremska Mitrovica u ovoj godini predviđeno 23.212.000 dinara.
Kako objašnjava vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Vladimir Nastović, ovogodišnjim agrarnim budžetom Grada predviđeni su radovi na komasaciji zemljišta u katastarskoj opštini Radenković, kao i pripremni radovi za komasaciju u k.o. Šašinci.
– Budžet uprave za poljoprivredu je skoro dupliran, jer krećemo u sređivanje terena u k.o. Radenković. Čistimo samonikle šumarke kako bi se teren priveo nameni za poljoprivrednu proizvodnju. Izvođači radova su već na terenu, tamo posao teče više nego dobro. Komasacija podrazumeva pored ukrupnjavanja parcela i novu kanalsku mrežu, novu putnu infrastrukturu, odnosno izgradnju atarskih puteva, i na kraju dolazimo do uvećanih parcela koje treba da obezbede bolje prinose. Mi u mačvanskom delu Grada nemamo državne zemlje, a inicijativa za komasaciju je krenula od poljoprivrednika iz Radenkovića, gde premer zemljišta nije rađen 100 godina. Sada se javila mogućnost da se kroz spajanje kanalske mreže uz reku Savu dođe do toga da kanalska mreža bude u funkciji navodnjavanja i odvodnjavanja. U mačvanskom delu imamo dosta poljoprivrednika koji se bave povrtarskoj proizvodnjom, tako da priča oko zalivnih sistema i te kako ima smisla – smatra načelnik za poljoprivredu.
Mitrovački gradonačelnik Vladimir Sanader je istakao da je komasacija jedan od većih projekata koji Grad Sremska Mitrovica zajedno sa Pokrajinskom vladom realizuje u 2017. godini. Sređivanje terena i komasacija zemljišta u k.o. Radenković koštaće oko 180 miliona dinara, od čega 55 odsto finansira Pokrajina, a 45 odsto radova Grad Sremska Mitrovica. Ukrupnjavanje parcela poljoprivrednicima će omogućiti da eventualno podižu sisteme za navodnjavanje i da razvijaju postojeću proizvodnju na mnogo efikasniji i bolji način, smatra gradonačelnik.
Budžet uprave za poljoprivredu je predvideo za ovu godinu i pokretanje postupka komasacije u k.o. Šašinci.
– Mi smo bili u Šašincima, razgovarali smo sa ljudima i oni su apsolutno za ukrupnjavanje parcela. Tamo ima i državne zemlje, tako da nam je cilj da parcele u državnom vlasništvu grupišemo – kaže Nastović.
Prethodnih nekoliko godina Gradska uprava za poljoprivredu subvencionisala je poljoprivrednicima deo kamate pri uzimanju kratkoročnih i dugoročnih kredita.
– Što se subvencija tiče, planirana su određena sredstva, ali nam ostaje da vidimo koliko će nam novca ostati za kreditiranje. Mi ćemo naše obaveze koje imamo od prethodnih godina na osnovu dugoročnog kreditiranja po pitanju nabavke mehanizacije ispoštovati, a za kratkoročno kreditiranje ćemo videti da li ćemo imati dovoljno novca. Za ovu godinu nam je najvažnije da uspešno završimo komasaciju u Radenkoviću i da uspešno započnemo komasaciju u Šašincima. Upravo će akcenat lokalne samouprave u narednom periodu biti na sređivanju poljoprivrednih površina na teritoriji Grada, pogotovo državne zemlje. Komasacija je skup posao, ali su efekti nemerljivi – navodi načelnik Nastović.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.