08.04.2017.
Aktuelno

Svetski dan Roma

Romkinje najmarginalizovanija društvena grupa

Siromaštvo, diskriminacija, predrasude i dalje su svakodnevica Roma u Srbiji, a postignuti rezultati na unapređenju njihovog položaja nisu otklonili ključne prepreke u integracije te manjinske zajednice, saopštio je Zaštitnik građana povodom Svetskog dana Roma koji se danas obeležava.
Dodaje se i da poboljšanje pristupačnosti sistema zdravstvene zaštite i edukacija koju godinama uspešno sprovode zdravstvene medijatorke u romskim naseljima, još uvek nisu dovoljne mere.
Romkinje se izdvaju kao jedna od najmarginalizovanijih društvenih grupa, a suočavaju se sa problemima u zapošljavanju, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti.
Ombudsman je izneo i podatke Republičkog zavoda za statistiku i UNICEF-a, prema kojima je 38 odsto svih žena starosti od 15 do 49 godina, u romskim naseljima, izjavilo je da nikada nije koristilo neku metodu da bi izbegle ili odložile trudnoću, dok je 31 procenat Romkinja imalo najmanje jedan prekid trudnoće. Čak 17 odsto Romkinja se udalo pre napunjene petnaeste godine. U porodici su žene često izložene nasilju i bez odgovarajuće zaštite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.