05.04.2017.
TV Ordinacija

5. 4. 2017.

TV Ordinacija 2017.04.05.

Prof.dr sc med Rados Zecevic: Šuga je parazitarno oboljenje kože uzrokovano šugarcem. ajčešći simptom infestacije je intenzivan svrab, pogotovo noću ili pri boravku u toploj prostoriji. Morfološki karakteristične promene su kanalići u rožnatom sloju kože, koje buše ženka šugarca, jer u njima polažu jaja. Na koži se takođe vide i promene nalik na bubuljice (tzv. papule) i plikove (vezikule), koje su posledica alergijske reakcije na antigene parazita. Promene na koži i svrab mogu da zahvate veći deo tela, ili su ograničene na kožu ručnih zglobova, laktova, pazušnih jama, između prstiju ruku, bradavica, stomaka i butina. Kod odojčadi i male dece najčešće je zahvaćena koža glave, lica, vrata, dlanova i tabana. Lečenje šuge sprovodi se skabicidnim sredstvima, odnosno sredstvima koje ubijaju šugarac prepisanim od strane lekara. Neophodno je lečiti članove porodice ili seksualne partnere infestirane osobe. Terapiju treba ponovo sprovesti ukoliko je svrab i dalje prisutan 2 do 4 nedelje nakon primene skabicida.

Psiholog Marija Milenkovic: Kada budete spremne da započnete zajednički život sa partnerom otkrićete kako je divno to kada imate kome da se vratite kući. Budite spremne na kompromis, počev od toga koje će stvari postati zajedničke a koje ne. Upamtite da predbračni ugovor nije ugovor kojim dokazujete da vaša ljubav neće trajati već način da osigurate sve što ste do tada stekli. Sada kada ste zaljubljene, vreme je da priredite venčanje po vašoj meri. Zapatimte da ste ipak najvažniji deo venčanja vaš partner i vi. Šta god da vi želite, treba i da ostavrite.

Kozmeticar Maja Srdanov: Mitiseri se pojavljuju na skoro svakoj vrsti kože, ali najčešće na masnoj ili kombinovanoj. Obično ih najviše ima u T-zoni (čelo, nos, brada) i rezultat su nepravilne nege kože ili hormonskog disbalansa. Šta su zapravo mitiseri? Mitiser je mešavina prljavštine, mrtvih ćelija i sebuma koji se skupljaju u porama. Prvo što nam pada na pamet je da ih iscedimo, međutim ukoliko su previše duboki postoji mogućnost upale okolnih područja i time samo pogoršavamo situaciju. Još jedan razlog pojave mitisira je preterano korišćenje krema i nege za lice, kao i korišćenje pogrešne kozmetike namenjenoj drugačijoj vrsti kože od one koja vam pripada. Na primer, oni koji imaju masnu kožu neretko koriste jake proizvode koji isušuju kožu ili se pak dešava da izostavite toner (koji između ostalog zatvara pore) pre stavljanja kreme. Tako lojna žlezda luči više nego obično i umesto da se lučenje sebuma na licu smanji, ono se zapravo povećava. Odabir odgovarajućeg proizvoda za negu kože je imperativ u cilju postizanja zdrave, čiste i sveže kože.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.