27.03.2017.
Aktuelno

Buđanovci

18 godina od obaranja „nevidljivog“

Četvrtog dana od početka NATO bombardovanja oboren je avion Američkog ratnog vazduhoplovstva F-117 kod Buđanovaca i ta vest je obišla svet. To predstavlja prvi i jedini potvrđeni gubitak aviona NATO alijanse izrađenog u stelt tehnologiji. Naime, avion Američkog ratnog vazduhoplovstva Lokid F-117A Noćni jastreb sa oznakama AF 82 806 HO (baza Holoman, Novi Meksiko) je oboren 27. marta 1999. godine, četvrtog dana NATO bombardovanja, a oborio ga je 3. divizion 250. raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije, kojim je komandovao potpukovnik (potom pukovnik) Zoltan Dani. Avion je pogođen iz ruskog raketnog sistema S-125 Neva. Onesposobljen za dalji let, avion se srušio u buđanovačkom ataru. Pilot, potpukovnik Dejl Zelko je spasen šest sati nakon obaranja aviona.
Ostaci F-117 i kaciga pilota se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu, a američke vlasti su u nekoliko navrata zahtevale od, tada jugoslovenskih organa, da se u Sjedinjene Američke Države vrate svi delovi i ostaci lovca bombardera F-117A.
Najveći deo ostataka oborenog aviona nalazi se u Muzeju vazduhoplovstva nadomak Beogradskog aerodroma Nikola Tesla. Po rečima zaposlenih u ovoj ustanovi u njihovom vlasništvu je 75 odsto ostataka letelice. Takođe, jedan deo krila nalazi se u okviru stalne postavke memorijalne sobe, posvećene herojima 250. raketne brigade, u komandi te jedinice, u Beogradu na Banjici, jedan deo u Rumi, a i Buđanovčani su se potrudili da sačuvaju po koji „suvenir“. Nepoznato je, međutim, koliki je broj delova, ali i najmodernije elektronske opreme završio van granica Srbije.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.