Društvo

SPS Sremska Mitrovica

Ostavka dr Milana Latkovića

Милан Латковић поднео је оставку на функцију председника Градског одбора Социјалистичке партије Србије у Сремској Митровици. Оставка је поднета партијској централи у Новом Саду, током прошле седмице, чиме је окончана једна етапа у раду митровачких социјалиста. Лекар у пензији, др Милан Латковић каже да је дошло време за нове, млађе људе, да сматра да је урадио оно што је врх странке од њега очекивао, да се повлачи мирне савести и чиста срца, као и да ће његово време и искуство увек бити на услузи СПС-у. Овим речима др Латковић само наглашава да у његовом повлачењу нема никакве таблоидне драматике, јер је смена генерација најнормалнија ствар у сваком, па и у страначком послу.
Они који немају таблоидно памћење, свакако се сећају деведесетих, када је, тада у пуној животној снази, стао на чело митровачког СПС-а, одупирући се како спољашњим нападима, тако и субверзивном деловању мангупа у сопственим редовима. Захваљујући између осталог и њему, митровачки СПС је увек био странка са људским лицем, чак и у време покушаја најжешће радикализације ове партије. Сремска Митровица није била ни митингашка нити је потпадала под утицај лажних лумпенпролетера највећег Србина међу Мађарима, Михаља Кертеса, који су на власт долазили са закрпама, а одлазили пуних џепова и са укњиженим бројним некретнинама.
Након петооктобарског рашомона, када је СПС (не само митровачки) једно време постојао само у назнакама, Милан Латковић је био тај који је, у садејству са својим најближим сарадницима, окупио и престројио странку. Резултат: странка која се борила за цензус, постала је друга по снази у парламенту.
Да стабилност СПС-а некоме смета, рекао је пред овогодишње изборе, у интервјуу за М новине и председник Окружног одбора Илија Милиновић. Напади који се врше на СПС нису случајни, јер некима веома смета што је поверење грађана у ову странку опет велико, не кријући да има трвења и унутар партије:

– Подсетићу да је СПС пре доласка Латковића, у Сремској Митровици, био на најнижим гранама и да је претио његова распад. У таквој ситуацији доктор је добио мандат да се опорави та ситуација и он је то учинио на најбољи могући начин, у сарадњи са тимом око себе. Они душебрижници који су сматрали да имају више права од оних који су подигли партију, покушавали су да разбију то јединство. Ваљда су очекивали да ми сви изигравамо корисне идиоте које ће они да употребе? Насупрот таквима, у нашим редовима се појављују људи из других партија и они су добродошли јер смо отворена партија. Мислим да је многима тих политичких игара доста.
Митровачки СПС верно следи политику Ивице Дачића, вршећи логистичке и кадровске припреме за предстојеће председничке, а можда (у Србији се то никад не зна) и поновне републичке изборе. Социјалисти се спремају за сваку варијанту. Оставку др Милана Латковића не треба схватити драматично. У питању је само генерацијско спремање.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.