15.09.2016.
Društvo

SPS Sremska Mitrovica

Ostavka dr Milana Latkovića

Milan Latković podneo je ostavku na funkciju predsednika Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije u Sremskoj Mitrovici. Ostavka je podneta partijskoj centrali u Novom Sadu, tokom prošle sedmice, čime je okončana jedna etapa u radu mitrovačkih socijalista. Lekar u penziji, dr Milan Latković kaže da je došlo vreme za nove, mlađe ljude, da smatra da je uradio ono što je vrh stranke od njega očekivao, da se povlači mirne savesti i čista srca, kao i da će njegovo vreme i iskustvo uvek biti na usluzi SPS-u. Ovim rečima dr Latković samo naglašava da u njegovom povlačenju nema nikakve tabloidne dramatike, jer je smena generacija najnormalnija stvar u svakom, pa i u stranačkom poslu.
Oni koji nemaju tabloidno pamćenje, svakako se sećaju devedesetih, kada je, tada u punoj životnoj snazi, stao na čelo mitrovačkog SPS-a, odupirući se kako spoljašnjim napadima, tako i subverzivnom delovanju mangupa u sopstvenim redovima. Zahvaljujući između ostalog i njemu, mitrovački SPS je uvek bio stranka sa ljudskim licem, čak i u vreme pokušaja najžešće radikalizacije ove partije. Sremska Mitrovica nije bila ni mitingaška niti je potpadala pod uticaj lažnih lumpenproletera najvećeg Srbina među Mađarima, Mihalja Kertesa, koji su na vlast dolazili sa zakrpama, a odlazili punih džepova i sa uknjiženim brojnim nekretninama.
Nakon petooktobarskog rašomona, kada je SPS (ne samo mitrovački) jedno vreme postojao samo u naznakama, Milan Latković je bio taj koji je, u sadejstvu sa svojim najbližim saradnicima, okupio i prestrojio stranku. Rezultat: stranka koja se borila za cenzus, postala je druga po snazi u parlamentu.
Da stabilnost SPS-a nekome smeta, rekao je pred ovogodišnje izbore, u intervjuu za M novine i predsednik Okružnog odbora Ilija Milinović. Napadi koji se vrše na SPS nisu slučajni, jer nekima veoma smeta što je poverenje građana u ovu stranku opet veliko, ne krijući da ima trvenja i unutar partije:

– Podsetiću da je SPS pre dolaska Latkovića, u Sremskoj Mitrovici, bio na najnižim granama i da je pretio njegova raspad. U takvoj situaciji doktor je dobio mandat da se oporavi ta situacija i on je to učinio na najbolji mogući način, u saradnji sa timom oko sebe. Oni dušebrižnici koji su smatrali da imaju više prava od onih koji su podigli partiju, pokušavali su da razbiju to jedinstvo. Valjda su očekivali da mi svi izigravamo korisne idiote koje će oni da upotrebe? Nasuprot takvima, u našim redovima se pojavljuju ljudi iz drugih partija i oni su dobrodošli jer smo otvorena partija. Mislim da je mnogima tih političkih igara dosta.
Mitrovački SPS verno sledi politiku Ivice Dačića, vršeći logističke i kadrovske pripreme za predstojeće predsedničke, a možda (u Srbiji se to nikad ne zna) i ponovne republičke izbore. Socijalisti se spremaju za svaku varijantu. Ostavku dr Milana Latkovića ne treba shvatiti dramatično. U pitanju je samo generacijsko spremanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.