Kolumna: Izvestan pogled

Politička (ne)volja

Polovinom marta ove godine, kako saznaju M novine, od strane N.N. lica upućen je dopis Osnovnom javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici u kome se kaže:

Poštovani,
Prema našim saznanjima došlo je do zloupotrebe, odnosno krivičnog dela od strane funkcionera Demokratske stranke u Sremskoj Mitrovici, čime je oštećen budžet grada Sremske Mitrovice za milion i sto hiljada dinara.
Dopisom koji je potpisao dr Miroslav Kendrišić, predsednik GO Demokratske stranke u Sremskoj Mitrovici, obavešteni su nadležni u gradskom budžetu 10. jula 2014. godine da je došlo do promene njihovog tekućeg računa, kako bi ubuduće sredstva za delatnost Demokratske stranke bila uplaćivana na taj račun.
Međutim, prema saznanjima do kojih smo mi došli, a do kojih su takođe došli i određeni mediji, račun koji je predsednik GO Demokratske stranke dr Miroslav Kendrišić predstavio kao račun stranke, faktički je račun privatnog udruženja građana Nenada Lemajića, takođe funkcionera DS u Sremskoj Mitrovici.
Zbog predstavljanja računa privatnog udruženja funkcionera Demokratske stranke Nenada Lemajića, kao računa pomenute stranke, dovedeni su u zabludu nadležni iz Uprave za gradski budžet, pa je tako gradski budžet oštećen za 1,100.000 dinara u korist privatnog lica, koji je predstavljen kao račun Demokratske stranke u Sremskoj Mitrovici.
Smatramo da je ovim delom učinjena klasična prevara, protivno zakonima Republike Srbije, čime je gradski budžet opljačkan za 1,100.000 dinara.
Smatramo da je Vaša obaveza da se pozabavite ovakvom kriminalnom radnjom i da nakon sprovedene istrage utvrdite:
1. Da li je Gradski odbor Demokratske stranke u Sremskoj Mitrovici na kriminalan način zloupotrebio budžet grada Sremska Mitrovica?
2. Čiji je zapravo račun, koji je kao kukavičje jaje podmetnut kao tekući račun Gradskog odbora DS?
Nadamo se da ćete preduzeti sve zakonske mere protiv onih koji krše zakone Republike Srbije.
NN lice iz Sremske Mitrovice

Ovaj dopis, čija je kopija prosleđena Redakciji M novina, istovremeno predstavlja i krivičnu prijavu protiv počinilaca. Mada su M novine u više navrata pisale o ovom slučaju, očekivali smo da će Tužilaštvo, do koga je konačno dopro glas, reagovati ažurnije. Prema našim saznanjima, policijski službenici su obavili predistražni postupak, pa sada očekujemo da vidimo šta će po tom pitanju učiniti Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici.
Poznato je da su u vreme vladavine DS, koja je trajala do 24. aprila ove godine, u Vojvodini pa tako i u Sremskoj Mitrovici, u tužilaštva instalirani i kadrovi bliski bivšem vojvođanskom premijeru Bojanu Pajtiću i njegovim štetočinama. Među građanima vlada uverenje da oni još uvek imaju velikog uticaja na stanje u vojvođanskom pravosuđu. Da li je tako, videćemo upravo na primeru pljačke gradskog budžeta u Sremskoj Mitrovici, gde reagovanje Tužilaštva i sama istraga traju neuobičajeno dugo.
Džaba izbori, džaba ubedljiva pobeda Vučićeve stranke u Vojvodini i Sremskoj Mitrovici, džaba pretvaranja i druge cirkusijade, ako će neke stvari ostati iste kao što su bile… I ako će „politička volja“ za obračun sa kriminalcima raznih fela zavisiti od Pajtićevih kadrova u tužilaštvima i pravosuđu uopšte, onda će ispasti da – džabe ste krečili?
Između fantomki u Savamali i tužilaštva do kojih nije „dopro glas“, nema gotovo nikakve razlike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.