16.12.2022.
Aktuelno, Sport

SENIORKE ŽENSKOG KOŠARKAŠKOG KLUBA „SREM“ ZABELEŽILE ODLIČNE REZULTATE U PRVOM DELU SEZONE

Vreme je za ubiranje plodova kvalitetnog košarkaškog rada

Ženske košarkaške selekcije „Srema“ svojim rezultatima godinama unazad privlače pažnju sportske javnosti. Nizom šampionskih titula u protekloj sezoni samo je potvrđeno zvanično priznanje Košarkaškog saveza Vojvodine da je u Sremskoj Mitrovici, na području cele Vojvodine prisutan najkvalitetniji rad sa mlađim kategorijama. Ideja rukovodstva i stručnog štaba kluba jeste da iz kvalitetnog pionirskog i kadetskog sastava najbolje košarkašice postepeno „regrutuju“ u seniorski tim. Pored uspešnih trenera najmlađih igračica „Srema“ iz mini basket i pionirskog sastava, Nikole Miloševića i Tatjane Uzelac, klub je prošle godine angažovao i perspektivnog trenera Nemanju Stamenkovića, koji se u dosadašnjoj karijeri specijalizovao za žensku košarku i u stručnom smislu napreduje zajedno sa svojom ekipom. Nemanja je preuzeo rad sa kadetkinjama i seniorkama. Mladi stručnjak na početku svog angažmana nije obećavao „kule i gradove“ već postepeni i kontinuiran rad, a njegovi  rezultati vidljivi su već u tekućoj sezoni. Seniorke „Srema“ visoko su plasirane na tabeli A severne grupe Prve regionalne košarkaške lige i u dosadašnjih 11 mečeva slavile su u osam susreta, zabeleživši svega tri poraza. Većine pobeda bile su prilično ubedljive. Mitrovčanke na prvenstvenu pauzu odlaze kao ekipa koja je praktično obezbedila učešće u plej-ofu i priliku da se sa tri najbolje ekipe iz „beogradske“ B takmičarske grupe bore za ulazak u Drugu ligu, što će ruku na srce, biti prilično teško, jer iz jake konkurencije u obe grupe, prema sadašnjim propisima, prolazi samo jedan tim. Čak i da se u ovoj sezoni ne ostvari taj istorijski uspeh, sam ulazak među šest najboljih  timova u ligi, uz zadržavanje postojećeg organizacionog, stručnog i igračkog nivoa, nagoveštava visoke ciljeve i nikad bolju seniorsku žensku košarku u gradu na Savi.

Predsednik kluba Nikola Budošan je zadovoljan ostvarenim rezultatima i podrškom sportskih struktura grada koja je obezbeđena za tekuću sezonu. Prvi čovek kluba smatra da je seniorski tim „ogledalo“ kluba i da je došlo  vreme da se ozbiljno ulaže i računa na uspeh i potpunu afirmaciju ove selekcije. „Srem“ je u mlađim kategorijama, po rečima predsednika koje često koriste naši klinci „već obrnuo igricu“ i ubedljivo dominira nekoliko poslednjih godina. Budošan je uveren da je perspektiva i dugoročni cilj „Srema“ i grada iz koga dolazi stabilan status u Drugoj ženskoj košarkaškoj ligi. Pomalo tajanstveno, on je za naredne dane najavio još jedno laskavo priznanje za mitrovačku žensku košarku. Ove jeseni, osim seniorki, tradicionalno  dobro su počele i sve mlađe kategorije. Podsetimo, pionirke „Srema“  proletos su bile druge u Srbiji, dok su mlađe pionirke i minibasketašice bile bez premca u Vojvodini. Sačuvana je osnova prošlogodišnje seniorske ekipe a pored desetak mlađih košarkašica u prvi tim je dovedeno i nekoliko značajnih pojačanja kao što su Milica Inđić,  Marija Kostić ili Zorana Dedović. Šef struke Nemanja Stamenković zadovoljan je spojem mladosti i iskustva u seniosrkoj ekipi, ali i potencijalom koji vidi u mlađim pogonima kluba.

Igra u seniorskoj kategoriji je čast za mlade košarkašice

Nikolina Balanac je perspektivna košarkašica, koja je u ovom sportu prošla šestogodišnji razvojni put. Igra na poziciji beka. Interesantno je da se Nina pre košarke bavila ženskim fudbalom. Zavolela ga je igrajući se u dečjim danima sa bratom od strica. Međutim, ubacivanje lopte u košarkaški obruč odnelo je prevagu.

– Počela sam da igram košarku sa komšijskom decom na dvorištu. Oni su imali koš u dvorištu i kod mene se stvorila ta ljubav prema košarci  pa sam tatu više puta ubeđivala da pređem na košarku. Kad je na to konačno pristao počela sam da treniram u tadašnjem klubu „Sirmium“. Tamo sam bila četiri do pet godina mlađa od svih u timu. Prelaskom u „Srem“ posle godinu i po dana među saigračicama sam stekla mnoga prijateljstva i počele smo zajedno da napredujemo. Evo i sad pravimo dobre rezultate. Dobro se osećam i čast mi je što igram u seniorskoj kategoriji sa tako kvalitetnim igračicama i trenerom. Naravno, ponosni smo na ove rezultate, kaže Nina Balanac koja je treneru, predsedniku kluba i navijačima obećala veliki trud i bespoštednu borbu za ulazak u Drugu ligu. Nikolina je učenica druge godine srednje Medicinske škole i uspešno se nosi sa ozbiljnim profesionalnim obavezama s obzirom na to da su treninzi seniorskog tima svakodnevni. Želela bi da uz nastavak školovanja ostane u košarci a u rodnom gradu ostaće bar još dve godine. Trener Stamenković posebno ju je pohvalio svestan da je na Nini, kao najstarijoj među mlađim igračicama i kapitenu kadetkinja „Srema“ veliki teret da sa svojim saigračicama „isprati“ mnoge detalje i zahteve sa klupe bez kojih njihov igrački napredak nije moguć.

– Naš trenutni rezultat je više nego dobar. U seniosrkoj konkurenciji zacrtani cilj je ulazak u plej-of i pokušaj da se „napadne“ titula, ukoliko se ukaže prilika. Kada je reč o kadetskoj ekipi, kod nas u ovoj konkurenciji igraju pretežno pionirke, dakle mlađe igračice. Osnovu tog tima čine igračice 2008. i 2009. godišta, tako da u ovoj ligi gde dominiraju devojčice rođene 2006. godine neke od njih igraju sa tri godine starijim košarkašicama. Kao i prošle godine, opet je najvažnije sticanje iskustva, odnosno njihova afirmacija na terenu. Zato imamo sve veći broj sopstvenih igračica koje će danas i narednih godina konkurisati za seniorski tim. Takvo je opredeljenje našeg kluba i nećemo ga menjati, rekao je trener Stamenković pohvaljujući rad svojih kolega, trenera mlađih kategorija i predsednika Budošana sa kojim, kako sam kaže nema uvek isto mišljenje, ali se na kraju slože i dogovore oko stvari koje će timu i igri doneti najveći kvalitet. Trener prvog tima smatra da je u klubu stvorena zdrava atmosfera koja je preduslov za dobre rezultate. Analizirajući rad pionirki „Srema“, Stamenković je uveren u njihove visoke domete i u tekućoj sezoni, ali on i njegovi saradnici u klubu izbegavaju da talentovane mlade igračice izlažu prevelikom pritisku, želeći da one prirodno igračk sazrevaju i pruže najbolje rezultate u pravom momentu. Na ovaj način se, po njegovim rečima, sprečava zasićenje i prevremeni odustanak perspektivnih košarkašica od ozbiljnog bavljenja sportom.

Nemanja Stamenković i uprava kluba brižljivo su se ovog leta posvetili izboru pojačanja. U pitanju su, kaže, igračice proverenog kvaliteta koje su došle iz Beograda. Sa nekim od njih i ranije je sarađivao.

– Ove devojke donele su očekivanu prevagu i mislim da prilično utiču na razvoj naših domaćih igračica, jer im prenose bogato iskustvo i znanje. Uspostavljeni su dobri odnosi u ekipi s obzirom na njihovu razliku u godinama. Milica Inđić je igračica rođena 1992. godine, koja je prošla puno  prvoligaških klubova. Igra na pozicijama plejmejkera i beka.  Bila je kapiten „Partizana“ i nastupila je u Jadranskoj ženskoj ligi. To je igračica sa sjajnim ljudskim i igračkim kvalitetima, koja je za ovu ligu vanserijski igrač.  Marija Kostić je kapiten našeg tima. Nekad je igrala za „Crvenu zvezdu“ i prošla je mnogo kvalitetnih klubova. Definitivno je osoba na koju se uvek možete osloniti, polivalentna igračica koja je uspešna na pozicijama od tri do pet. Treće pojačanje je Zorana Dedović, igračica koja igra na poziciji jedan. Igrala je u „Zvezdinom“ podmlatku a kasnije je bila kapiten beogradskog „Radničkog“. Našem timu dala je defanzivni kvalitet zbog njene agresivnosti u odbrani koja protivnice uglavnom primorava na grešku. Želeo bih da navedem još jednu igračicu koja se vratila, odnosno došla na pozajmicu iz „Spartaka“ zahvaljujući razumevanju njihovog trenera u uprave kluba kojima se neizmerno zahvaljujem. U pitanju je Anđela Riđošić koja će nam itekako značiti u mečevima do kraja sezone i već je u prvim utakmicama pokazala svoj kvalitet, rekao je trener Stamenković.

Trener kaže da  preostali deo tima čine mlađe košarkašice rođene između  2005. i 2007. godine pojačane „povratnicom“ Mirjanom Milovanović koja je donela dodatnu stabilnost timu. U nastavku prvenstva, od februara naredne godine slede još četiri prvenstvena kola u grupi  a potom i Top 6 u kome će se po principu „svako sa svakim“ odmeriti najbolje vojvođanske i beogradske ekipe.

 D. Mostarlić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.