07.12.2023.
Izdvojena vest, Sport

ŠESTA GODINA PROGRAMA „MITROVICA GRAD BEZ NEPLIVAČA“

Besplatna škola plivanja za decu sa sela

Za decu iz seoskih sredina već šest godina zaredom Gradska uprava za kulturu i sport, u saradnji sa gradskim Sportskim savezom, organizuje školu plivanja. Projekat nosi naziv „Mitrovica grad bez neplivača“. Mališanima je obezbeđen besplatan prevoz do bazena „Pinki“ i povratak.
– Zaista smo presrećni i učenici i mi, mnogi od njih nikad nisu ni videli bazen. Sad iščekujemo s nestrpljenjem svaku sredu, dovodim 17 učenika, a ovim putem upućujem veliku zahvalnost i trenerima koji se maksimalno trude da deci bude lepo, da nauče što bolje. Mislim da to posebno deci u područnim školama mnogo znači zbog njihovog zdravlja i zato što je puno njih neplivača, imamo samo dva učenika koji su plivači, izjavila je Veselinka Vukosavljević, učiteljica područnog odeljenja u Jarku Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“.
Škola plivanja ima za cilj da decu osposobi da postanu funkcionalni plivači.
– Osnovna obuka traje 20 časova, a na kraju projekta polažu završni plivački ispit gde imaju zadatke koji su prilagođeni njihovom uzrastu. Primećujemo kod dece veliku radost i uzbuđenje, od trenutka kad dođu, čak i onog trenutka kada odlaze i uvek pitaju kada dolaze sledeći put, iako su njihovi dani specijalno određeni ponedeljak, sreda, petak za svaku školu, rekla je Zorana Jakovljević, stručno lice Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica.
Rezultati pokazuju da više od 70 odsto dece savlada osnovne elemente plivanja tokom ovih časova. Najpre se radi na oslobađanju od straha od vode, a u kasnijim fazama i kako da pomognu drugaru ukoliko dođe problema u vodi.
– Gradska deca imaju mogućnost da kroz naše besplatne programe gotovo svakodnevno provode vreme na bazenu, a za seosku decu ovo je mogućnost da pobede strah od vode, da budu funkcionalni plivači i da se bave jednim od tri bazična sporta, pored gimnastike i atletike za koje manje-više mnogi imaju uslove, dok za plivanje nema niko uslove, oni postoje samo na gradskom bazenu. U ovogodišnjem projektu učestvuju Šašinci, Jarak, Martinci, Divoš i Čalma prvi put, istakao je Nemanja Crnić, generalni sekretar Sportskog saveza grada.
Program obuke obuhvata učenje tehnika disanja, održavanja na vodi, rada nogama i rukama, što se kroz igru i druženje u bazenu pokazalo kao dobar spoj.

A. D.
Foto: B. T.

Projekat „SPORT ZA SVE: Mitrovica grad šampiona“ sufinansira Grad Sremska Mitrovica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.