Aktuelno

SREM FOLK FEST POČINJE U PETAK 11. AVGUSTA

Da li ste spremni za folklorni spektakl?

Tradicionalni festival Srem folk fest svake godine održava se od 11. do 14. avgusta. Ove godine posetioci imaju priliku da gledaju nastupe predstavnika iz čak 14 zemalja. Svoju tradiciju predstaviće 19 folklornih ansambala, među kojima su i domaćini iz Sremske Mitrovice.
– Festival se održava 19. put, na dobro poznatom mestu, odnosno na Žitnom trgu, u organizaciji Centra za kulturu „Sirmijumart“, a pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica. Festivalskim večerima, čiji je početak od 20:30 časova, prethodi defile učesnika, centralnim ulicama grada u 19:30, kao i svake godine, izjavio je direktor festivala Petar Samardžić, koji se zahvalio tom prilikom svim saradnicima i učesnicima u organizaciji festivala, kao i sponzorima.
Srem folk fest funkcioniše pod okriljem Međunarodnog saveta organizacija festivala folklora i narodne umetnosti CIOFF, što ga je od 2015. godine svrstalo u sam vrh festivala ovakvog karaktera.
– Kada pripremamo program, trudimo se da on bude raznovrstan. Da ljudi imaju priliku da vide različite kulture, kostime, muziku, igru, pesmu i sve ostalo što ovi ansambli nama prikazuju. Mi radimo u saradnji sa još dva grada, to su Bečej i Obrenovac, a zahvaljujući tome imamo veliki broj učesnika, jer je deo njih smešten u tim gradovima, pa ih razmenjujemo, tako da naša publika svako veče može da vidi dva ili tri nova ansambla, naveo je između ostalog umetnički direktor festivala Dragan Đorđević.
Prvi put će pred mitrovačkom publikom nastupiti folklorni ansambl iz Nemačke, kao i Grci sa Kipra. Oni koji su već imali svoje predstavnike, a imaju ih i ove godine su Bugarska, Bosna i Hercegovina, Grčka, Gruzija, Indija, Kipar, Meksiko, Nemačka, Severna Makedonija, Slovačka, Turska, Hrvatska, Španija i Srbija.
U sklopu festivala održaće se tamburaško veče „Od begeša do prima“ 15. avgusta, a u pripremi je i izložba srpskih nematerijalnih kulturnih dobara, koja se nalaze na međunarodnoj listi UNESCO-a. To su slava, kolo, pevanje uz gusle, grnčarija iz Zlakusa i šljivovica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.